Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa typ 2000 500 gram
woda 480 ml
drożdże suche 10 gram
cukier 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
ziarna sezamu 20 gram
pestki słonecznika 50 gram
siemię lniane 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się trochę kleiło do dłoni, ale tak ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie przekładamy do dwóch małych natłuszczonych foremek (lub jednej dużej) i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy chleby 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce, tego chleba nie da się kroić na ciepło więc musimy cierpliwie poczekać aż wystygnie.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 16.09.2014 12:45
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak