Chleb orkiszowo-pszenny Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś mam przepis na kolejny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym. Jest to chleb z 3 typów mąk: pszennej typ 500 i 750 oraz orkiszowej razowej.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    250 gramów
  • mąka pszenna typ 500

    250 gramów
  • mąka pszenna typ 750

    250 gramów
  • woda letnia

    2 szklanki
  • drożdże suche

    8 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem.
Dodać mąki wymieszane z solą oraz olej.
Wyrobić ciasto i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.

Gdy wyrośnie wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika, nastawić temperaturę na 220 stopni.
Z ciasta, po przebiciu, uformować bochenek, oprószyć mąką i zostawić niech podrośnie.

Potem, gdy podwoi objętość szybko umieścić bochenek w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie piec kolejne 30 minut ale bez pokrywki.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.

ZEWA
użyłam mąki orkiszowej razowej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat