Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka orkiszowa
250 gramów -
mąka pszenna typ 500
250 gramów -
mąka pszenna typ 750
250 gramów -
woda letnia
2 szklanki -
drożdże suche
8 gramów -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1 łyżka -
olej
1 łyżka
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem.
Dodać mąki wymieszane z solą oraz olej.
Wyrobić ciasto i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika, nastawić temperaturę na 220 stopni.
Z ciasta, po przebiciu, uformować bochenek, oprószyć mąką i zostawić niech podrośnie.
Potem, gdy podwoi objętość szybko umieścić bochenek w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie piec kolejne 30 minut ale bez pokrywki.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
użyłam mąki orkiszowej razowej![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się