Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowo-pszenny Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dziś mam przepis na kolejny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym. Jest to chleb z 3 typów mąk: pszennej typ 500 i 750 oraz orkiszowej razowej.

Składniki:

mąka orkiszowa 250 gramów
mąka pszenna typ 500 250 gramów
mąka pszenna typ 750 250 gramów
woda letnia 2 szklanki
drożdże suche 8 gramów
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
olej 1 łyżka

Porada

użyłam mąki orkiszowej razowej

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowo-pszenny Zewy

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem.
Dodać mąki wymieszane z solą oraz olej.
Wyrobić ciasto i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.

Gdy wyrośnie wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika, nastawić temperaturę na 220 stopni.
Z ciasta, po przebiciu, uformować bochenek, oprószyć mąką i zostawić niech podrośnie.

Potem, gdy podwoi objętość szybko umieścić bochenek w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie piec kolejne 30 minut ale bez pokrywki.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak