Chleb nocny z żółtym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka chlebowa

    pszenna 400 g
  • woda letnia

    200 g
  • zakwas na żur

    100 g
  • drożdże świeże

    20 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • ser żółty

    150 g
  • otręby pszenne

    duża garść
  • miód płynny

    1-2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę pszenną, sól, otręby i żółty ser starty na średnich oczkach.
Drożdże rozpuścić z miodem w ciepłej wodzie, dolać zakwas żurkowy - całość wlać do miski z sypkimi produktami. Zawartość miski wymieszać krótko mikserem lub drewnianą łyżką. Miskę nakryć i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki, bo za zimno!) na ok.12 godzin w ciągu dnia lub na całą noc. Przełożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej otrębami. Odstawić do ponownego podrośnięcia w ciepłym miejscu.

Piec ok. 45 minut w temp. 200-220*C, ostrożnie wydobyć z foremki, ustawić na kratce i dopiekać 10-15 minut z termoobiegiem, aby bochenek był chrupiący.
Ostudzić na kratce przed pokrojeniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 08.09.2017 15:32
Ciekawy przepis. :)
Habibi 08.09.2017 08:13
Oj, tak :) Latem troszkę odpuściłam pieczenie, bo u nas na Dolnym Śląsku były niesamowite upały, nie miałam chęci dodatkowo dogrzewać mieszkania ... ale jak tylko temp. za oknem spadła, to od ubiegłęgo wekendu znów domowy chlebek powrócił :)
Habibi 08.09.2017 08:11
A przy tym bardzo łatwy ;)
iziona 07.09.2017 17:51
Domowy chlebek jest zawsze najlepszy :)
bietka 07.09.2017 12:13
pyszny chlebuś :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat