Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb nocny z żółtym serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa pszenna 400 g
woda letnia 200 g
zakwas na żur 100 g
drożdże świeże 20 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
ser żółty 150 g
otręby pszenne duża garść
miód płynny 1-2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb nocny z żółtym serem

Do miski wsypać mąkę pszenną, sól, otręby i żółty ser starty na średnich oczkach.
Drożdże rozpuścić z miodem w ciepłej wodzie, dolać zakwas żurkowy - całość wlać do miski z sypkimi produktami. Zawartość miski wymieszać krótko mikserem lub drewnianą łyżką. Miskę nakryć i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki, bo za zimno!) na ok.12 godzin w ciągu dnia lub na całą noc. Przełożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej otrębami. Odstawić do ponownego podrośnięcia w ciepłym miejscu.

Piec ok. 45 minut w temp. 200-220*C, ostrożnie wydobyć z foremki, ustawić na kratce i dopiekać 10-15 minut z termoobiegiem, aby bochenek był chrupiący.
Ostudzić na kratce przed pokrojeniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 08.09.2017 15:32
Ciekawy przepis. :)
Habibi 08.09.2017 08:13
Oj, tak :) Latem troszkę odpuściłam pieczenie, bo u nas na Dolnym Śląsku były niesamowite upały, nie miałam chęci dodatkowo dogrzewać mieszkania ... ale jak tylko temp. za oknem spadła, to od ubiegłęgo wekendu znów domowy chlebek powrócił :)
Habibi 08.09.2017 08:11
A przy tym bardzo łatwy ;)
iziona 07.09.2017 17:51
Domowy chlebek jest zawsze najlepszy :)
bietka 07.09.2017 12:13
pyszny chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak