Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 400 g , luksusowa
mąka żytnia typ 720 200 g , chlebowa
drożdże suche 7 g
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
kminek 1 łyżka
sól 1 szczypta
olej rzepakowy 4 łyżki
woda letnia 3/4 szklanki , przegotowana
jajko
Czarnuszka nasiona Prymat

Porada

Chleb najlepiej smakuje z samym masłem , plasterkiem sera żółtego lub chudej wędliny. Idealnie pasuje też owocowy dżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy suche składniki , wlewamy olej oraz wodę.






Krok 1 - Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem foto
2
Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto . Zajmie nam to około 15 min.( Gdyby po tym czasie ciasto było zbyt twarde należy dolać odrobinę wody i ponownie wyrobić)
Krok 2 - Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem foto
3
Ciasto zostawiamy na 2 godz przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłym miejscu .
Krok 3 - Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem foto
4
Keksówkę lub naczynie w którym będziemy piekli chleb wykładamy papierem do pieczenia , smarujemy cienką warstwą oleju rzepakowego oraz oprószamy mąką pszenną. Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do przygotowanego naczynia. Przykrywamy je ponownie bawełnianą ściereczką ,zostawiamy na noc w ciepłym miejscu ( 12 godz) .


Krok 4 - Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem foto
5
Rano nagrzewamy piekarnik do 200 st. Odkrywamy nasze ciasto na chleb , smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy czarnuszką. Pieczemy 30-35 min . Chleb sprawdzamy drewnianym patyczkiem jeśli pozostanie suchy to znak że nasz chlebek jest już upieczony. Upieczony chleb studzimy na kratce.



Mój chlebek jest szeroki i dość płaski ponieważ piekłam go w ( szerokim)naczyniu żaroodpornym aby uzyskać wysokie kromki chleb należy upiec w keksówce lub w węższym naczyniu.
Krok 5 - Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 20.02.2016 16:14
Świetne dodatki
SzczyptaChili 20.02.2016 14:04
Dziękuję :) Ja właśnie najbardziej lubię domowy z samym masłem , najlepiej śmietankowym :)
MałaMi89 20.02.2016 12:22
Wygląda super! :) domowy chleb to ja z samym masełkiem mogę jeść :))))
olkaaa 20.02.2016 10:45
muszę zrobić
Damiano
Damiano 20.02.2016 09:33
super chlebek
dom-agi 20.02.2016 09:19
Domowy najlepszy!
Habibi 20.02.2016 08:58
Bardzo lubię chlebek z czarnuszką i kminkiem :)
jagoda5913 20.02.2016 00:42
pyszny chlebek
anka1988 19.02.2016 21:28
takie pieczywo, to można jeść z samym masełkiem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak