Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna typ 750
800 g -
mąka pszenna typ 500
700 g -
żurek
500 ml staropolski -
drożdże świeże
100 g -
woda letnia
1,5 szk -
olej rzepakowy
1/4 szk -
sól
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Chleb na żurku Zewy
Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy.
Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.
Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto.
Robimy nacięcia i wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika.
Czas nastawiamy na 90 minut a temperaturę na 200 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.
( Żurek może być dowolny, ważne aby był płynny w butelce ). Ja dałam o smaku boczku.![]()
Komentarze (7)