Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na żurku Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 750 800 g
mąka pszenna typ 500 700 g
żurek 500 ml staropolski
drożdże świeże 100 g
woda letnia 1,5 szk
olej rzepakowy 1/4 szk
sól 1 łyżka

Porada

( Żurek może być dowolny, ważne aby był płynny w butelce ). Ja dałam o smaku boczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na żurku Zewy

Drożdże dokładnie mieszamy z wodą aż się rozpuszczą.
Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy.
Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.
Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto.
Robimy nacięcia i wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika.
Czas nastawiamy na 90 minut a temperaturę na 200 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 22.03.2015 08:56
Pomysł świetny z tym żurkiem.
IwonaDD 21.03.2015 18:24
wspaniały chlebek
gosia1988 21.03.2015 17:33
musi być pyszny
gosia561 21.03.2015 17:32
dobrze wygląda taki wypieczony
jagoda5913 21.03.2015 17:27
Domowy super chlebek
Jadwiga/Jaga85 21.03.2015 17:27
ORYGINALNY SMAK!
Renata9 21.03.2015 17:16
Smaczny, domowy chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak