Chleb na żurku Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 750

    800 g
  • mąka pszenna typ 500

    700 g
  • żurek

    500 ml staropolski
  • drożdże świeże

    100 g
  • woda letnia

    1,5 szk
  • olej rzepakowy

    1/4 szk
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże dokładnie mieszamy z wodą aż się rozpuszczą.
Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy.
Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.
Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto.
Robimy nacięcia i wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika.
Czas nastawiamy na 90 minut a temperaturę na 200 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.
ZEWA
( Żurek może być dowolny, ważne aby był płynny w butelce ). Ja dałam o smaku boczku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 22.03.2015 08:56
Pomysł świetny z tym żurkiem.
IwonaDD 21.03.2015 18:24
wspaniały chlebek
gosia1988 21.03.2015 17:33
musi być pyszny
gosia561 21.03.2015 17:32
dobrze wygląda taki wypieczony
jagoda5913 21.03.2015 17:27
Domowy super chlebek
Jadwiga/Jaga85 21.03.2015 17:27
ORYGINALNY SMAK!
Renata9 21.03.2015 17:16
Smaczny, domowy chlebuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat