Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z zaparką

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 2 lyzki
woda 60 g
mąka pszenna pełnoziarnista 60 g

zaparka

mąka żytnia pełnoziarnista 100 g
wrzątek 100 g

ciasto właściwe

mleko 150 g
drożdże świeże 5 g
miód 1 lyzka
oliwa 2 lyzki
sól 1 lyzeczka
mąka pszenna typ 650 350 g
siemię lniane 2 lyzki
ziarna do posypania dowolne

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z zaparką

Kroki postępowania

1

Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z mąką i wodą, przykryć ściereczką i odstawić na cała noc.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z zaparką foto
2

Rano zalać mąkę żytnią wrzątkiem (najlepiej w misce), szybko wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić do ostudzenia.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z zaparką foto
3

Do misy robota wsypać mąkę, sól i siemię lniane.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z zaparką foto
4
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Dodać oliwę, zaparkę i zaczyn, wymieszać na jednolitą masę.
Krok 4 - Chleb na zakwasie z zaparką foto
5
Wlać do misy i zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb na zakwasie z zaparką foto
6

Po tym czasie przełożyć do formy (średnica 21cm) wyłożonej papierem, wyrównać dłonią zmoczoną w wodzie, posypać czarnym sezamem (siemię lniane już mi się skończyło ;)) i odstawić do ponownego wyrośnięcia, około godziny.
Krok 6 - Chleb na zakwasie z zaparką foto
7

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 i piec jeszcze ok. 25 minut. Wystudzić na kratce
Krok 7 - Chleb na zakwasie z zaparką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.02.2015 13:57
@Ben-ka :) tak jest. 4 razy w tygodniu :P
ben-ka 11.02.2015 09:09
I znów mamy świeże pieczywko:)
Milka100 11.02.2015 07:59
Aż ślinka cieknie na taki chlebek:)
aisoglam 10.02.2015 21:35
Pysznie się prezentuje :)
Renata9 10.02.2015 21:33
Pyszny chlebek, też byłam ciekawa co to jest ta "zaparka" :-)
Malinka 10.02.2015 21:10
Zaintrygowała mnie ta "zaparka" ...ale już wiem co to za cudo :) A chlebek wygląda przepysznie !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak