Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z oliwkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mąka żytnia typ 720 200 gram
woda 200 gram
zakwas żytni 80 gram

Ciasto właściwe

mąka żytnia typ 720 300 gram
mąka pszenna typ 550 100 gram
woda 300 ml
Zaczyn: (cały)
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
oliwki zielone Smak 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z oliwkami

Wszystkie składniki (oprócz oliwek) łączymy ze sobą w dużej misce i mieszamy łyżką. Nie musimy jakoś dokładnie ciasta wyrabiać. Wystarczy do połączenia się składników, czyli jakieś 3-5 minut.
Na koniec delikatnie wciskamy w ciasto oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć.
Całość przekładamy do dużej formy (albo 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. A jeśli mamy formę silikonową to bez papieru będzie dobrze :) Ciasto ma sięgać do połowy wysokości formy.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć do brzegów formy. Potrwa to 6-12 godzin (albo i dłużej).
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i wkładamy tak luzem do piekarnika. Dopiekamy jeszcze 10 minut.

Studzimy na kratce. Chleb nie nadaje się do krojenia na ciepło, musi porządnie wystygnąć.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.05.2016 13:50
Lubię chleby z dodatkami.
Klausia 24.09.2014 13:41
nabrałam ochoty na taki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak