Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z oliwkami
Na koniec delikatnie wciskamy w ciasto oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć.
Całość przekładamy do dużej formy (albo 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. A jeśli mamy formę silikonową to bez papieru będzie dobrze :) Ciasto ma sięgać do połowy wysokości formy.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć do brzegów formy. Potrwa to 6-12 godzin (albo i dłużej).
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i wkładamy tak luzem do piekarnika. Dopiekamy jeszcze 10 minut.
Studzimy na kratce. Chleb nie nadaje się do krojenia na ciepło, musi porządnie wystygnąć.
Smacznego!