Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z müsli owocowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 150 gram
mąka pszenna typ 750 3 szklanki
mąka pszenna typ 1850 1 szklanka
płatki śniadaniowe 2 szklanki
drożdże 8 gram
olej rzepakowy 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1.5 łyżeczki
woda letnia 1.5 szklanki
sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z müsli owocowym


W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać pół szklanki wody i łyżkę mąki. Wymieszać i poczekać aż drożdże zaczną rosnąć.
W większej misce połączyć obie mąki, płatki müsli i sól. Dodać drożdże, resztę wody, dzień wcześniej dokarmiony zakwas i olej. Wyrobić ciasto i wyłożyć do formy.
Mokrą dłonią wyrównać, posypać sezamem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
Piec 10 min. w temp. 200 stopni i 50 min. w 180 stopni. Razem z chlebem do piekarnika wrzucić kilka kostek lodu lub na 10 min. wstawić naczynie z parującą wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.03.2016 11:11
domowy chleb najlepszy :-)
Wiktoria29 28.03.2016 20:10
fany przepis
jagoda5913 28.03.2016 18:48
Pyszny chlebek
norweska20 28.03.2016 18:27
chętnie bym zjadła
Konczi 28.03.2016 17:51
pyszny chlebus
Renata9 28.03.2016 17:50
Bardzo smaczny chlebek :-)
mirosława4 28.03.2016 16:44
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak