Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z maką ryżową

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 100 g
ryż brązowy 100 g
woda 400 g
miód 2 lyzeczki
mąka pszenna typ 650 450 g
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z maką ryżową

Kroki postępowania

1
Ryż zmielić w młynku do kawy na mąkę.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z maką ryżową foto
2

Wsypać mąkę ryżową do miski, wlać 200 g wrzątku, wymieszać i odstawić aż przestygnie.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z maką ryżową foto
3

Następnie dodać resztę wody - zimnej, aktywny zakwas, miód i zamieszać. Wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z maką ryżową foto
4

Następnie przełożyć do formy (21cm średnicy), wyrównać i przykryć ściereczką. Odstawić na kolejne 4 godziny.

Krok 4 - Chleb na zakwasie z maką ryżową foto
5

Po tym czasie lekko naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb na zakwasie z maką ryżową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 20.10.2014 18:08
Domowy chlebek najlepszy;)
caralajna 20.10.2014 13:56
bardzo fajny chleb
Grazyna0211 20.10.2014 13:46
fajny pomysł na chlebek
Sroczka 20.10.2014 12:26
Bardzo lubię domowe pieczywo.
aginaa 20.10.2014 12:26
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak