Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

mąka żytnia pełnoziarnista 120 g
woda 120 g
zakwas żytni 1 łyżka

ciasto właściwe

woda 300 g
mąka pszenna typ 650 400 g
mąka 100g jęczmienna
sól 1 lyzeczka

do posypania

sezam czarny 1 garsc

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną

Kroki postępowania

1
Wieczorem do misy wsypać mąkę żytnią, wlać wodę i dodać zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Rano wlać 300 g wody i wymieszać.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną foto
2

Wsypać mąkę pszenną i jęczmienną (zmieliłam kaszę jęczmienną wiejską), dodać sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną foto
3

Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do formy o średnicy 21cm, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną foto
4

Gdy ciasto wyrośnie, spryskać wodą, naciąć i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce
Krok 4 - Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 23.09.2014 21:59
Pięknie upieczony chleb.
Magula 23.09.2014 21:29
smakowity chlebek, nie ma to jak domowe pieczywo
Alex_M 23.09.2014 21:25
dziękuję :)
Mniam 23.09.2014 19:46
Z przyjemnością się patrzy na Twoje wypieki :)
Jadwiga/Jaga85 23.09.2014 19:40
Tak kromka na śniadanie- coś pysznego!
eliza135 23.09.2014 18:59
smakowicie wygląda
Ania321 23.09.2014 18:44
kanapka z takiego chleba to czysta przyjemność :)
Renata9 23.09.2014 17:51
pyszny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak