Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY!

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie ma to jak domowy chlebek! Oprócz roznoszącego się po całym domu zapachu pieczonego pieczywa, jego smak Was zachwyci! Czy może być coś pyszniejszego niż chrupiąca skórka i miękki miąższ chlebka? Sprawdźcie przepis i przygotujcie go w domu!

Składniki:

zakwas 100 ml
mąka żytnia 100 gram
woda letnia 100 ml
mąka pszenna 520 gram
woda letnia 200 ml
sól 1,5 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 1-2 łyżka
słonecznik, sezam itp. do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY!

Chleb na zakwasie przygotowany w domowym zaciszu jest nie tylko tańszą alternatywą, ale również bardziej satysfakcjonującą alternatywą dla tego kupionego w sklepie. Pamiętajcie jednak o tym, by wcześniej przygotować zakwas, który raz zrobiony posłuży Wam przy kolejnych wypiekach.

Kroki postępowania

1
odmierzyć 100 ml zakwasu (przechowywany zakwas w lodówce)i pozostawić w misce, na około 1 godzinę
Krok 1 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
2
dodać 100 gram mąki żytniej typ 2000 oraz 100 ml letniej wody, wymieszać i pozostawić na 6-8 godzin
Krok 2 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
3
zaczyn po 8 godzinach
Krok 3 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
4
do zaczynu dodać 520 gram mąki pszennej wrocławskiej, 200 ml letniej wody, sól, cukier, olej oraz wg uznania różne ziarna
(zamiast tylko mąki wrocławskiej można wg własnego uznania połączyć mąkę wrocławską z grahamem lub z żytnią - w sumie ma być około 500-520 gram ale każda mąka jest inna , dlatego ta różnica w podanej ilości, ciasto ma być sprężyste, gładkie , nie za twarde)
Krok 4 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
5
połączyć wszystkie składniki, wyrobić i pozostawić na 1 godzinę
Krok 5 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
6
po godzinie jeszcze raz należy ciasto wyrobić, oprószyć mąką, wyłożyć do koszyka również oprószonego mąką i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny do wyrośnięcia ( w ciepłe dni ciasto rośnie szybciej i wtedy wystarczą 2 godziny)
Krok 6 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
7
ciasto po 3 godzinach rośnięcia
Krok 7 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
8
przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika - 220 *C, piec 30 minut
Krok 8 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
9

Po upieczeniu chleb jest bardzo twardy, spryskać chleb zimną wodą i pozostawić do wystygnięcia

Krok 9 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto
10
SMACZNEGO!!!
Krok 10 - CHLEB NA ZAKWASIE - BARDZO SMACZNY! foto

Chleb na zakwasie najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Składniki, jakie dobierzecie do kanapek są dowolne, ale często ich niewielka ilość czyni kanapki najlepszymi! Spróbujcie sami!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 17.04.2015 16:07
bo smacznie wyglada
misia53 15.09.2013 00:58
taki chlebek bym chciała
iziona 10.09.2013 15:17
Cudowny jest ten chlebek
Barbara13 10.09.2013 10:17
Wygląda pięknie i pysznie
barbara11561 10.09.2013 10:08
przepyszny chlebek,sama muszę skusić się na chlebek na zakwasie.do tej pory tylko na drożdżach piekę:)
IZABELA29 10.09.2013 09:43
pyszny na śniadanko i nie tylko
Krakowianka 10.09.2013 09:32
pyszny chlebuś! a podany przez ciebie sposób wykonania naprawdę super!! dokładnei i jasno wszystko podane!
dwa pokoje z kuchnią 10.09.2013 09:06
bardzo szczegółowa dokumentacja z przebiegu robienia ciasta- jak dla mnie rewelacja bo sama jestem jeszcze nowa w temacie pieczenia chleba, chętnie wykorzystam ten przepis przy następnym pieczeniu. Mam pytanie czy mąka żytnia typ 1150 zamiast 2000 wpłynie jakoś na konsystencje ciasta? bo akurat mam taka w domu.zakwas użyty na początku przepisu jest żytni? z góry dziękuje za odp :)
ana1 10.09.2013 06:49
piękny chlebuś
treonina 09.09.2013 21:42
po prostu cudowny!
stokrotka 09.09.2013 21:24
pyszności domowe
migotka28 09.09.2013 21:08
tyle kuszących chlebków a ja jeszcze nie mam zakwasu
Renata9 09.09.2013 20:46
pyszny chlebuś
AnielskaSlodycz 09.09.2013 20:44
domowy chlebek najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak