Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb na zakwasie z dynią, syropem z buraka cukrowego i orzechami laskowymi

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna uniwersalna 600 gram
otręby pszenne 1 szklanka
aktywny zakwas żytni 1 szklanka
syrop z buraka cukrowego 100 gram
miąższ z dyni 1 szklanka
orzechy laskowe 1/2-1 szklanki
sól 1 czubata łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: chleb na zakwasie z dynią, syropem z buraka cukrowego i orzechami laskowymi

Dynię rozdrobnić i rozbić blenderem na mus.
Pieprz biały w ziarenkach rozbić młotkiem na kawałki.
Wymieszać wszystkie suche składniki i dodać do nich mokre. Wody (ilość zależy od konsystencji zakwasu i dyni) dodać tyle aby ciasto było gęste i gliniaste. Ciasto wyrabiać długo, aż zacznie odchodzić od miski.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej około 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia na lnianej ściereczce lub metalowej raszce. Najlepiej smakuje z samym masłem, jest lekko słodki ale też słony..
Gotowe, smacznego.

**zakwas był nie pamiętam ilu dniowy, bo 2x był w lodówce, i wyciągany i ożywiany że straciłam rachubę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 15.12.2013 18:44
wykwintny ten chlebek;)
migotka28 22.10.2013 22:50
ach te chlebki kuszą mnie a ja się boje tego zakwasu nie wiem czemu musze nastawic i spróbować przecież kiedys sie uda
Katarzyna59 21.10.2013 18:44
wspaniały chlebek
fotoviderek 21.10.2013 07:38
Pysznie wygląda :)
ONY_za_kare 20.10.2013 17:47
rewelacja!
Ankha 19.10.2013 20:08
wow,wyższa szkola jazdy :)
joanna30 19.10.2013 15:11
Musi byc pyszny ten chlebuś!
Alex_M 19.10.2013 13:09
wyślij mi kromeczkę na spróbowanie :) wygląda rewelacyjnie!
Krystyna32 19.10.2013 13:04
pyszny chlebek
Habibi 19.10.2013 12:35
Mój nowiutki zakwas nastawiony w poniedziałek już wreszcie zaczął pracować jak należy, więc niedługo również jakiś chlebuś powstanie. Miałam w lodówce zakwas 10 m-cy, ale niestety nie udało mi się go ożywić - pierwszy raz spotkałam się z taką sytuacją. Leniwy jakiś się okazał ;)
Pyszota 19.10.2013 12:15
dosyć szybki chlebek jak na zakwasie :)
Renata9 19.10.2013 11:59
bardzo ciekawy przepis na chlebek
olkaaa 19.10.2013 10:39
jeszcze takiego nie jadłam
sylwia_mc 19.10.2013 10:34
wygląda cudnie
Beatris 19.10.2013 10:01
Doskonały chlebek. Przepysznie wygląda.
Ania84 19.10.2013 10:01
juz czuję zapach i smak tego chlebka :)
bietka 19.10.2013 10:00
pyszny chlebek :)
IwonaDD 19.10.2013 09:56
mammamia, ale cudo!
Ewa 19.10.2013 09:55
Zjadłabym :)
Paolcia 19.10.2013 09:26
przepis godny polecenia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak