Przepis i sposób przygotowania na: chleb na zakwasie z dynią, syropem z buraka cukrowego i orzechami laskowymi
Pieprz biały w ziarenkach rozbić młotkiem na kawałki.
Wymieszać wszystkie suche składniki i dodać do nich mokre. Wody (ilość zależy od konsystencji zakwasu i dyni) dodać tyle aby ciasto było gęste i gliniaste. Ciasto wyrabiać długo, aż zacznie odchodzić od miski.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej około 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia na lnianej ściereczce lub metalowej raszce. Najlepiej smakuje z samym masłem, jest lekko słodki ale też słony..
Gotowe, smacznego.
**zakwas był nie pamiętam ilu dniowy, bo 2x był w lodówce, i wyciągany i ożywiany że straciłam rachubę.