Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z czarnuszką Zewy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 200 g typ 2000
mąka pszenna 150 g typ 750
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżeczki
zakwas żytni 325 g akytwnego
woda letnia 200 g
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z czarnuszką Zewy


W misie robota umieścić mąkę, zakwas, sól i czarnuszkę i założyć hak do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Włączyć robot i wlewać wodę.
Ciasto wyrabiać 10 minut.
Blaszkę o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto.
Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię, zakryć ściereczką i zostawić na kilka godzin do wyrośnięcia ( czas wyrastania zależy od temperatury w pomieszczeniu ).
Gdy ciasto podwoi objętość wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ( na dno wstawić naczynie z wodą ) i piec 20 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

afrodyta 01.05.2016 19:33
Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba!
ben-ka 30.04.2016 13:44
Swojski najlepszy !
ZEWA 30.04.2016 09:54
Bardzo dziękuję i zachęcam osoby, które nie pieką domowego pieczywa niech spróbują bo domowy chleb wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia.
Iwusia 29.04.2016 23:17
uwielbiam te Twoje chlebusie
Renata9 29.04.2016 21:59
Pyszny, domowy chlebek
Urszula Świeca 29.04.2016 21:10
smaczny chlebek.))
Wafelek2601 29.04.2016 21:06
Pyszny chlebek
Wiktoria29 29.04.2016 20:55
robiłam taki chleb z czarnuszką,ale to chyba nie moje smaki
2milutka 29.04.2016 19:00
Jaki apetyczny!
cukiereczek 29.04.2016 18:03
pachnący,świeży, domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak