Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z ciecierzycą

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 50 g
woda 100 g
mąka pszenna typ 650 100 g

ciasto właściwe

woda 150 g
mąka pszenna typ 650 400 g
sól 1 lyzeczka
ciecierzyca 350g ugotowana
sezam 2 lyzki
olej sezamowy 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z ciecierzycą

Kroki postępowania

1

Do misy wrzucić składniki zaczynu, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto
2

Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, mąkę, sól.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto
3
Wsypać ugotowaną ciecierzycę, a potem dodać sezam i olej. Wyrobić jednolite ciasto.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto
4

Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować.
Krok 4 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto
5

Przełożyć do długiej keksówki, posypać mąką, wyrównać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Krok 5 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto
6

Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 13.01.2015 15:06
Kolejny wspaniały chlebek:)
Ola1984 10.01.2015 21:42
Świetnie wygląda :)
caralajna 10.01.2015 21:38
lubię taki chlebek ;)
irenka 10.01.2015 20:02
na pewno pyszny ten Twój chlebek
Bernadeta1 10.01.2015 17:16
Robisz smaki tymi Twoimi chlebkami, pycha
sloneczko1 10.01.2015 16:10
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak