Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie ''Rolls-royce''

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
woda
zakwas
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie ''Rolls-royce''

Kroki postępowania

1
SKŁADNIKI:
BIGA
85 g mąki pszennej typ 650
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g wody
0,2 g świeżych drożdży
0,2 g soli
POOLISH
105 g mąki pszennej typ 650
115 g wody
0,2 g drożdży
0,2 g soli
ZAKWAS
170 g mąki pszennej typ 650
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
115 g wody
105 g zakwasu dokarmionego 10-12 h wcześniej
CIASTO WŁAŚCIWE
5 g świeżych drożdży
540 g mąki pszennej typ 650
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
320 g wody
5 g świeżych drożdży
22 g soli


Wieczorem należy przygotować 3 miski. Do jednej wrzucić składniki na BIGĘ, do drugiej składniki na POOLISH, a do trzeciej składniki na ZAKWAS. Zawartość poszczególnych misek wymieszać. BIGA będzie gęsta, pozostałe zaczyny będą mniej zwarte. Przykryć folią i ostawić na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej. Ja zostawiłam w kuchni na blacie.
Krok 1 - Chleb na zakwasie ''Rolls-royce'' foto
2
Po wyznaczonym czasie (rano dnia następnego) rozpuścić 5 g świeżych drożdży w 250 g wody, dodać obie mąki oraz POOLISH. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Krok 2 - Chleb na zakwasie ''Rolls-royce'' foto
3
Następnie dodać BIGĘ, ZAKWAS, resztę wody i sól. Zagniatać ciasto przez około 5 minut, aż będzie jednolite.

Przykryć ściereczką. Odstawić na 20 minut. Krótko zagnieść (można łyżką), ostawić na kolejne 20 minut i ponownie zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 3 - Chleb na zakwasie ''Rolls-royce'' foto
4
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 24x24cm. Można ciasto podzielić na 2-3 keksówki. Ciasto chlebowe przełożyć z miski do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb na zakwasie ''Rolls-royce'' foto
5
Piekarnik nagrzać do 240 stopni i spryskać wodą. Wstawić ciasto na chleb. Piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, uchylić piekarnik aby wypuścić parę, zamknąć i piec kolejne 10 minut. następnie podnieść temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 10 minut.

Po tym czasie chleb wyjąć, wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb na zakwasie ''Rolls-royce'' foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 16.04.2014 20:36
pyszny chlebek, skad ta nazwa?
Bernadeta1 08.04.2014 12:16
czuję zapach i smak tak pysznego chlebka
Jastinka 06.04.2014 17:17
ciekawy przepis
IZABELA29 31.03.2014 11:11
uwielbiam zapach domowego chleba
anemon 30.03.2014 18:13
Jak zwykle u Ciebie świetny chleb.
pawlito 30.03.2014 09:18
ciekawie się prezentuje
Beatris 31.01.2014 11:46
Pracochłonne, ale jaki wspaniały efekt:)
kate.500 17.01.2014 21:55
ciekawie sie prezentuje
Klausia 04.01.2014 18:45
ciekawy chleb :)
Katarzyna59 07.10.2013 20:25
domowy chlebek najlepszey!!!
Aannkaa82 28.08.2013 21:11
Taki domowy chlebek musi byc pyszny.
mysza75 18.07.2013 15:37
Wyśmienity chlebek rzekłabym, godny mistrza :-)
fotoviderek 17.07.2013 18:33
Samo zdrowie od Alex. Mniam, mniam :)
pierniczkowo 17.07.2013 14:31
wspaniały domowy chlebuś :)
Beatris 17.07.2013 11:55
To i ja poproszę kromeczkę.
Zdzisław 17.07.2013 11:10
dla mnie same pyszności
Czarnula87 17.07.2013 10:12
domowy najlepszy
IZABELA29 17.07.2013 09:38
przepysznie wygląda
pycia9 17.07.2013 08:22
uwielbiam domowy chlebek
Stenka 17.07.2013 08:09
pyszny chlebek
Katarzyna59 17.07.2013 08:01
świetny chlebek
Gracer 17.07.2013 07:34
chleb pierwsza klasa!
Konczi 17.07.2013 07:27
oj wygląda interesująco - nawet bardzo :)
caralajna 17.07.2013 07:13
bardzo ciekawy przepis, chleb wyszedł idealny
gusia1000 17.07.2013 00:26
Swojski chleb, to jest to.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak