Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zaczynie piwnym

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

piwo 130g jasne
mąka pszenna typ 650 35 g
zakwas żytni 1 lyzka

ciasto wlasciwe

mąka pszenna typ 650 400 g
mąka żytnia 100g żurkowa
woda 1 szklanka
sól 1,5 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zaczynie piwnym

Piwo podgrzać do temperatury 70 stopni. Przestudzić. Dodać mąkę i zakwas, wymieszać dokładnie. Przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na min. 14 godzin. Po tym czasie zaczyn rozmieszać z wodą. Obie mąki i sól wsypać do misy robota, dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, można je dowolnie naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut. Wyjąć z formy, wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysliwy
mysliwy 19.08.2014 19:24
Na pewno by mi zasmakował!
anemon 19.08.2014 19:02
Robię bardzo podobny na piwie niepasteryzowanym i zakwasie suchym. Bardzo smaczny.
Renata9 19.08.2014 18:54
pychotka ten Twój chlebek
agnieszka214 19.08.2014 16:43
smaczny skład ciasteczka
Aannkaa82 19.08.2014 16:40
Bardzo interesujacy przepis ;)
mirosława4 19.08.2014 15:51
domowy najlepszy !
2milutka 19.08.2014 13:50
musi być pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak