Chleb na nocnym zaczynie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • mąka chlebowa

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    20 g
  • woda ciepła

    2/3 szklanki

Ciasto właściwe

  • mąka chlebowa

    6 szklanek
  • woda ciepła

    2,5 szklanki
  • drożdże świeże

    30 g
  • sól

    1 łyżka
  • olej

    4 łyżki

Dodatkowo

  • mąka chlebowa

    do podsypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Krok 2 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Do tego dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Jak zaczyn podwoi swoją objętość, odgazować go. Następnie miskę z zaczynem przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc.
Krok 4 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Na drugi dzień zaczyn wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny. W tym samym czasie mąkę zalać 2,25 szklanki wody, lekko wymieszać i również odłożyć.
Krok 5 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Po 3-4 godzinach drożdże (30 g) rozpuścić w pozostałej wodzie.
Krok 6 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Do zalanej wodą mąki dodać sól, zaczyn, olej i rozpuszczone drożdże.
Krok 7 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto oprószyć 1/4 szklanki mąki, szybko ponownie zagnieść. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 8 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Jak ciasto podwoi swoją objętość,podzielić je na dwie części. Z każdej części ciasta uformować owalny bochenek na oprószonym mąką blacie. Bochenki przełożyć na papier do pieczenia, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 9 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Piekarnik nagrzać do 250 stopni (blachę również nagrzać). Na dole piekarnika umieścić foremkę z wodą. Bochenki chleba razem z papierem do pieczenia delikatnie przełożyć na gorącą blachę. Na wierzchu bochenków zrobić ostrym nożem nacięcia.
Krok 10 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Chleb piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 15 minut w 225 stopniach.
Krok 11 - Chleb na nocnym zaczynie foto
Na koniec temperaturę zmniejszyć do 200 stopni, chleb piec kolejne 30-40 minut. Chlebek studzić na kratce.
Beatris
Sposób przygotowania tego chlebka podpatrzyłam u IwonyDD:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 14.12.2014 13:30
swietny chleb, ale dalabym mniej drozdzy ;)
Wacław 31.10.2014 09:32
pyszny chlebus ,dobry przepis
monika141 30.10.2014 13:09
pyszny chlebek
Sroczka 30.10.2014 11:16
Pyszny domowy chlebek, wygląda smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat