Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na nocnym zaczynie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mąka chlebowa 1,5 szklanki
drożdże świeże 20 g
woda ciepła 2/3 szklanki

Ciasto właściwe

mąka chlebowa 6 szklanek
woda ciepła 2,5 szklanki
drożdże świeże 30 g
sól 1 łyżka
olej 4 łyżki

Dodatkowo

mąka chlebowa do podsypania

Porada

Sposób przygotowania tego chlebka podpatrzyłam u IwonyDD:)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na nocnym zaczynie

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Krok 1 - Chleb na nocnym zaczynie foto
2
Do tego dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb na nocnym zaczynie foto
3
Jak zaczyn podwoi swoją objętość, odgazować go. Następnie miskę z zaczynem przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc.
Krok 3 - Chleb na nocnym zaczynie foto
4
Na drugi dzień zaczyn wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny. W tym samym czasie mąkę zalać 2,25 szklanki wody, lekko wymieszać i również odłożyć.
Krok 4 - Chleb na nocnym zaczynie foto
5
Po 3-4 godzinach drożdże (30 g) rozpuścić w pozostałej wodzie.
Krok 5 - Chleb na nocnym zaczynie foto
6
Do zalanej wodą mąki dodać sól, zaczyn, olej i rozpuszczone drożdże.
Krok 6 - Chleb na nocnym zaczynie foto
7
Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto oprószyć 1/4 szklanki mąki, szybko ponownie zagnieść. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 7 - Chleb na nocnym zaczynie foto
8
Jak ciasto podwoi swoją objętość,podzielić je na dwie części. Z każdej części ciasta uformować owalny bochenek na oprószonym mąką blacie. Bochenki przełożyć na papier do pieczenia, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 8 - Chleb na nocnym zaczynie foto
9
Piekarnik nagrzać do 250 stopni (blachę również nagrzać). Na dole piekarnika umieścić foremkę z wodą. Bochenki chleba razem z papierem do pieczenia delikatnie przełożyć na gorącą blachę. Na wierzchu bochenków zrobić ostrym nożem nacięcia.
Krok 9 - Chleb na nocnym zaczynie foto
10
Chleb piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 15 minut w 225 stopniach.
Krok 10 - Chleb na nocnym zaczynie foto
11
Na koniec temperaturę zmniejszyć do 200 stopni, chleb piec kolejne 30-40 minut. Chlebek studzić na kratce.
Krok 11 - Chleb na nocnym zaczynie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.12.2014 13:30
swietny chleb, ale dalabym mniej drozdzy ;)
Wacław 31.10.2014 09:32
pyszny chlebus ,dobry przepis
monika141 30.10.2014 13:09
pyszny chlebek
Sroczka 30.10.2014 11:16
Pyszny domowy chlebek, wygląda smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak