Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na naturalnym zakwasie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj podaję stary przepis na chleb na naturalnym zakwasie . Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej babci i postanowiłam go wypróbować. Chlebek wyszedł bardzo smaczny.

Składniki:

Zakwas

woda 25 gramów
mąka żytnia 25 gramów

Zaczyn

mąka żytnia typ 720 150 gramów
woda 150 gramów
zakwas 1.5 łyżek

Ciasto

mąka żytnia typ 720 400 gramów
woda 400 gramów
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
słonecznik łuskany 2 łyżki

Dodatkowo

sezam 0.5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
tłuszcz do formy 3 łyżki

Porada

Pozostały zakwas 1 raz w tygodniu dożywić 1 porcją mąki i wody, przechowywać w lodówce do kolejnego wypieku

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na naturalnym zakwasie

Chleb żytni na naturalnym zakwasie.
ZAKWAS: I dzień: do szklanego naczynia wlewamy 25 g wody i 25 g maki żytniej typ 2000 mieszamy drewnianą łyżką, odstawiamy na 24 godzony .
Czynność powtarzamy przez kolejne 5 dni.
Tak zrobiony zakwas gotowy jest do przygotowania zaczyny.

ZACZYN: 150 g mąki żytniej typ 720 połączyć z 150 g wody oraz 1,5 dużymi łyżkami przygotowanego zakwasu, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.

CIASTO CHLEBOWE: do całego zaczynu dodać 400 g maki żytniej typ 720 oraz 400 wody, 2 płaskie łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru, 2 duże łyżki słonecznika łuskanego lub sezamu wg uznania
Ciasto dobrze wymieszać przełożyć do wysmarowanej i wysypanej tarta bułką formy.
Posypać sezamem.
Piec około 55-60 minut w temperaturze 220 stopni , po 15 minutach zmniejszyć temperaturę o 10 -20 stopni.

Upieczony chleb gorący wyjąć z formy schładzać na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.07.2019 20:21
Super jest.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak