Chleb na maślance z wypiekacza

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Długo przymierzałam się do pieczenia chleba, odkąd mam maszynę do wypieku chleba eksperymentuję. Chlebek z wypiekacza ma specyficzny kwadratowy kształt, jednak skórka się świetnie zapieka i jest chrupiąc

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślanka

    300 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    550 gramów
  • drożdże świeże

    15 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki włożyć do maszyny do pieczenia chleba, w kolejności wskazanej w liście składników. Wstawić program do pieczenia podstawowy lub do pieczywa francuskiego. Nastawić opcję mocnego przyrumienienia skórki. Wypiekacz dopasuje czas zagniatania, rośnięcia ciasta i wypieku.
Jest to chleb biały pszenny o posmaku maślanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mota 22.10.2019 09:14
Brak drożdży w przepisie,zrobił się zakalec co spowodowało zerwanie paska klinowego i zepsucie maszyny do chleba.Dziekuje qwa bardzo
Doradca Smaku 23.10.2019 10:36
Większość przepisów w serwisie doradcasmaku.pl jest autorstwa użytkowników - staramy się je na bieżąco weryfikować, ale niestety mogą się zdarzać w nich błędy. Przykro nam w związku z zaistniałą sytuacją i dziękujemy za zgłoszenie problemu.
Andysz 01.05.2012 21:42
mmmm Pyszności!;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat