Chleb na maślance z otrębami i ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanka
  • otręby pszenne

    1 1/2 szklanka
  • maślanka

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • drożdże

    50 gram
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sezam

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    3 łyżka
  • pestki dyni

    3 łyżka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • mak

    1 łyżeczka
  • Cebulka smażona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, ziarenka i sól. Wlewamy maślankę i wodę i energicznie mieszamy. Dodajemy podrośnięte drożdże i ponownie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanej i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch chleba posypujemy ziarenkami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zwinięty w lnianą ściereczkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 07.11.2016 08:51
wygląda pysznie
ben-ka 11.06.2015 09:35
Domowy najlepszy.
EmciaPichci 16.02.2014 19:45
nie ma to jak domowy chlebek :)
agnieszka131919 15.01.2014 08:06
super wygląda i z całą pewnością pyszny
borgia 22.12.2013 14:17
Zrobiłam po raz drugi i różnica jest znaczna. Jednym słowem nie polecam prażonych otrąb, tylko zwykłe. Powiem jeszcze, że piekłam tym razem jedynie 1 godzinę - w moim piekarniku to wystarczyło. Oczywiście od momentu wsadzenia chleba i włączenia. Naprawdę teraz się zastanawiam, czy podawany czas moich wypieków będzie wiarygodny? Chleb jak to Mąż dzisiaj zaznaczył - rewelacyjny.
borgia 17.12.2013 20:51
Zrobiłam kilka dni temu, ale teraz dopiero mam czas się tym pochwalić. Miałam do wyboru otręby prażone, ale mam już te najzwyklejsze i pewnie jutro/pojutrze będzie powtórka. Te prażone mają bardzo intensywny smak. Posypałam wierzch czarnym sezamem i dodałam też mielone siemię, bo nie przepadam za ziarenkami - a to mielone jest fantastyczne. I piekłam 80 minut - i tak chyba trochę za długo, bo mój piekarnik ma moc... na co kiedyś zwróciła uwagę moja koleżanka, bo sama bym na to nie wpadła. Najgorsze jest to, że zapomniałam zrobić zdjęcie. Chlebuś przepyszny z ricottą i odrobiną dżemu malinowego - znaczy ogólnie przepyszny, ale tak się rozsmakowaliśmy... Dziękuję i polecam - świetna alternatywa dla wszelkiego pieczywa.
Habibi 21.06.2013 11:58
robię podobny chlebek w różnych wersjach - ostatnio był na kefirze i z mąki pełnoziarnistej :)
Stenka 03.04.2013 08:22
wspaniały taki chleb
MAR3STA 13.03.2013 19:34
pyszny chlebek
RenataZ-et 30.01.2013 21:56
Taki chlebuś jest nie dość że pyszny to jeszcze bardzo zdrowy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat