Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na bidze

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biga
mąka pszenna 3,5szklanki typ 650
woda 1,25 szklanki
* CIASTO WŁAŚCIWE:
mąka pszenna 3szklanki typ 650
woda 1,25 szklanki
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suche 1/4 łyżeczki
drożdże suche 0,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na bidze

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wodę. Zamieszać i zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Odstawić na minimum 12 h do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (ja swoją bigę wyrobiłam w maszynie do chleba i na noc w niej zostawiłam).
Krok 1 - Chleb na bidze foto
2
Następnego dnia do bigi dołożyć pozostałą mąkę, wodę, sól oraz drożdże i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (ponownie zagniotłam w maszynie).
Krok 2 - Chleb na bidze foto
3
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (długość 30 cm). Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 3 - Chleb na bidze foto
4
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić chleb. Piec 40 minut. Po tym czasie wyjąc z formy i dopiekać od spodu jeszcze 5-10 minut w zależności od potrzeby.
Krok 4 - Chleb na bidze foto
5
Chleb wystudzić na kratce, kroić dopiero gdy ostygnie
Krok 5 - Chleb na bidze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.12.2013 10:52
super sposób, takiego jeszcze nie znałam :)
Łucja 09.12.2013 00:09
pięknie wyrósł :)
Alex_M 08.12.2013 15:52
@anemon, ja straciłam rachubę ile ich upiekłam ;) wiem tylko, że zakwasowce przekroczyły 30-tkę ;)
Alex_M 08.12.2013 15:50
@fotoviderek, dzięki :) chętnie bym piekarnie otworzyła ;) ale na mojej wsi bida straszna, nie byłoby zbytu :(
anemon 08.12.2013 14:30
Już straciłam rachubę ile smacznych chlebów u Ciebie znalazłam.
fotoviderek 08.12.2013 11:31
Żadna piekarnia nie piecze tyle różnego pieczywa co Ty Alex, kolejne pyszności z pieca :)
Alex_M 08.12.2013 10:33
@Mniam :D mam jeszcze w zanadrzu coś czym mam nadzieję Was zaskoczyć ;)
gosia56 08.12.2013 09:04
ciekaw nazwa nigdy nie słyszałam
Mniam 08.12.2013 00:10
A myślałam, że już mnie niczym nie zaskoczysz jeśli chodzi o wypieki chleba. Nawet nie wiedziałam, że istnieje takie pojęcie jak "biga" :)
Renata9 07.12.2013 20:07
bardzo smaczny chlebek
Alex_M 07.12.2013 19:36
bo powstał na bidze. biga to taki rodzaj zaczynu drożdżowego ;)
Grazyna0211 07.12.2013 19:27
chlebek super a czemu się tak dziwnie nazywa
migotka28 07.12.2013 19:22
wspaniałe te Twoje chebki:)
adelajda 07.12.2013 18:03
Duży plus za te domowe wypieki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak