Chleb mleczny żytni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Żurek

  • zakwas żytni

    20 g
  • woda

    60 g
  • mąka żytnia

    20g typ 720

ciasto właściwe

  • woda

    100 g
  • mąka pszenna typ 650

    75 g
  • mąka żytnia

    210 g
  • sól

    1,5 lyzeczki

Kwas

  • mleko

    150 g
  • mąka żytnia

    185 g (typ 175)
  • kminek

    0,5 łyżeczki
  • drożdże suche

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb mleczny żytni foto
Wieczorem nastawić zaczyn zwany żurkiem: wymieszać zakwas, wodę i mąkę. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Krok 2 - Chleb mleczny żytni foto

Następnego dnia rano przygotować kwas. Do zaczynu dodać mleko, mąkę, kminek i szczyptę suchych drożdży (jeśli jest w domu jest bardzo ciepło można drożdże całkowicie pominąć), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.
Krok 3 - Chleb mleczny żytni foto

Następnie dodać do misy wodę, obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Przełożyć do keksówki (dł 20cm), wyrównać. Oprószyć grubo mąką i odstawić do wyrośnięcia (około godziny).
Krok 4 - Chleb mleczny żytni foto

Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 10 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 minut.

Krok 5 - Chleb mleczny żytni foto
Wystudzić na kratce.
Krok 6 - Chleb mleczny żytni foto


Przepis zaczerpnięty z bloga Zapach chleba.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 18.05.2015 07:51
w kwasie typ mąki to 720 a nie typ 175... nie mogę się doprosić poprawki...
Alex_M 03.11.2014 17:20
dziękuję Wam za miłe słowa :) to bardzo cieszy! @Bernadeta1, to nie takie trudne, trzeba tylko mieć dużo cierpliwości :)
wyattearp 02.11.2014 16:58
domowy pycha
Bernadeta1 02.11.2014 11:35
Zazdroszczę Ci takich zdolności pieczenia chleba, rewelacyjny chlebuś
Renata9 02.11.2014 09:18
bardzo smaczny chlebuś, zresztą jak zawsze :-)
fotoviderek 02.11.2014 09:09
W tym chlebku widać rękę mistrzyni :)
Granita 01.11.2014 23:53
zapewne przesmaczny, a do tego jaki zdrowy
Czyki 01.11.2014 23:46
I znów pysznie zapachniało :)
norweska20 01.11.2014 23:06
smakowity wypiek..oj zjadłoby się
Sroczka 01.11.2014 22:14
Ależ ten chlebek pysznie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat