Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 150 g
mąka jaglana 100 g
mąka ryżowa 150 g
mąka kukurydziana (żółta) 50 g
mąka tapiokowa 50 g
złote siemię lniane 2-3 łyżki
drożdże suche 1 op.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat płaska łyżka
cukier pełna łyżka
pestki słonecznika 1/3 szkl.
siemię lniane całe 2-3 łyżki
woda ciepła 500 ml
zakwas z kapusty 1/3 - 1/2 szkl.

Porada

Chlebek po upieczeniu ma wspaniale chrupiącą skórkę i dość wilgotny elastyczny miąższ - w niczym nie przypomina kupnego bezsmakowego wysychającego chleba bezglutenowego ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy

Kroki postępowania

1
Wymieszać wszystkie suche produkty.
Krok 1 - Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy foto
2
Wlać większość ciepłej wody oraz kwas z kapusty i wymieszać trzepaczką lub drewnianą łyżką. W razie konieczności dolać resztę wody, aby całość miała gęstość ciasta drożdżowego.
Krok 2 - Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy foto
3
Miskę z ciastem nakryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy foto
4
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i dodatkowo natłuścić. Wysypać otrębami gryczanymi.
Krok 4 - Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy foto
5
Wyrośnięte ciasto ostrożnie i delikatnie przełożyć do przygotowanej foremki, rozprowadzić równą warstwą i posmarować wodą.
Krok 5 - Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy foto
6
Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Krok 6 - Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy foto
7
Piekarnik rozgrzać do 210*C z górną i dolną grzałką.
Kiedy ciasto wypełni foremkę delikatnie spryskać wierzch letnią wodą i posypać lnem.
Krok 7 - Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy foto
8
Wyrośnięty chleb wstawić ostrożnie do piekarnika i piec 50 minut.
Po tym czasie wyjąć z foremki i dopiec na kratce 10-15 minut zmniejszając temp. do 190*C.

Przed pokrojeniem dobrze wystudzić.
Krok 8 - Chleb mieszany z ziarenkami - bezglutenowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JellyFruits 25.07.2016 08:58
wygląda na zdrowy
benka 20.07.2016 19:00
Super chlebek :)
Renata9 20.07.2016 16:00
Bardzo smaczny chlebuś
wyattearp 20.07.2016 13:10
pyszny chlebek
Android 20.07.2016 11:59
Smaczny pewnie
Motorek 20.07.2016 09:54
super chlebek
Krzysztof15 20.07.2016 06:54
smaczny chlebek
Franciszek 19.07.2016 22:37
pyszny domowy
norweska20 19.07.2016 22:31
chętnie bym zjadła
Madzai 19.07.2016 21:59
Wspaniały :)
bertpvd 19.07.2016 21:08
pyszny chlebek :)
sezamek 19.07.2016 20:52
Świetny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak