Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany z sezamem i otrębami na zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA ZACZYN
aktywnego zakwasu żytniego 50 g
mąka żytnia 100 g (typ 2000)
zaczynu żytniego 200 g
mąki pszennej 550 g (typ 650)
otrąb pszennych 50 g
sezamu 50 g
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
letniej wody 350 ml
woda letnia 100 ml
ciasto chlebowe

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany z sezamem i otrębami na zakwasie

Na dobę przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas żytni z mąką i letnią wodą w podanych proporcjach: 50g mąki i 50 ml wody, po 12 godzinach znowu 50g mąki i 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj za każdym razem. Po drugim „karmieniu” zakwasu 50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni) i kiedy zauważysz, że urósł, po około 4 godzinach, możesz robić ciasto.

Do sporej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj otręby, ziarna sezamu, sól i cukier. Zrób dołek i wlej zaczyn. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiaj na gładkie i sprężyste ciasto. Gdy już osiągniesz ten cel, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i zostaw w misce na pół godziny, aby ciasto odpoczęło. W międzyczasie możesz wysmarować olejem formę i wysypać ją otrębami (podana ilość powinna wystarczyć na 2 niewielkie keksówki, ja piekłam całość w owalnym garnku rzymskim).
Kiedy ciasto „odsapnie” wyrób je jeszcze raz, zagniatając w taki sposób, aby się zwijało jak rolada. Tak uformowany wałek przełóż do przygotowanej formy, nakryj pokrywką albo drugą foremkę (czy czystą foliówką), aby nie obeschnął i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Do piekarnika wstaw na sam spód naczynie żaroodporne, wylej na nie pół szklanki wody i nastaw grzanie na 250 stopni (góra-dół). Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, ostrym nożem natnij bochenek w kilku miejscach, posyp go sezamem (ja użyłam czarnego) i wstaw na średnią szynę. Po 5 minutach zmniejsz temp. do 200 stopni i ostrożnie wyjmij naczynie z wodą. Po 15 minutach zmień ustawienie piekarnika na grzanie tylko od dołu i piecz jeszcze przez 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika sprawdź, czy bochenek jest należycie wypieczony – postukany drewnianą łyżką wyda głuchy odgłos, jeśli jest gotowy. Studź na kratce pod ściereczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 27.01.2015 10:19
świetny chleb
iziona 26.01.2013 08:20
Królestwo za kromeczkę takiego chlebka :)
Sisterskitchen 25.01.2013 22:28
domowy chlebek najlepszy, też piekę
gosia561 25.01.2013 21:30
nie ma to jak prawdziwy chleb
malaczarna23 25.01.2013 21:29
super chlebuś
Monika-twin 25.01.2013 21:23
super
SylwiaMagdaSabin 25.01.2013 20:52
super
aisoglam 25.01.2013 20:49
Pięknie wygląda ten chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak