Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany na żytnim zakwasie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas żytni 45 gram
mąka pełnoziarnista 120 gram
Ciasto:
zaczyn j/w
mąka pełnoziarnista 150 gram
mąka pszenna tortowa 200 gram
sól 1 łyżka
woda 110 (ciepła)
woda letnia 140 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na żytnim zakwasie

Ciasto właściwe:
cały przygotowany, wyrośnięty zaczyn
150g mąki pełnoziarnistej (również użyłam 3 zbóż)
200g mąki pszennej tortowej
140ml letniej wody
1 łyżka soli



Wieczorem wymieszać ze sobą składniki zaczynu i odstawić je w przykrytej ściereczką misce na 12 godzin.

Następnego dnia wymieszać ze sobą gotowy, przepracowany zaczyn i wodę, dodać mąki i wyrobić ciasto. Na samym końcu wgieść sól. Zagniatać ciasto około 10 minut, aż będzie jednolite i będzie z łatwością odchodziło od dłoni.

Włożyć ciasto do wyprószonej mąką miski, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić i znów odstawić na godzinę.

Ciasto wyrobić i włożyć do oprószonego mąką koszyka do wyrastania i pozostawić na 2-3 godziny, aż podwoi objętość.

Piekarnik nastawić na 240 stopni, na jego spodzie położyć blachę i wlać 2 szklanki wody. Kiedy się nagrzeje delikatnie przełożyć chleb na blachę, oprószyć go mąką i dowolnie naciąć.

Wstawić blachę z chlebem do piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20-25 minut - będzie upieczony, kiedy uderzony drewnianą łyżką wyda "głuchy" dźwięk.

Wyjąć chleb z piekarnika i położyć go na kratce by całkowicie wystygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.03.2016 07:26
fajny chleb
angelika14 29.09.2012 22:33
własnoręcznie zrobiony chlebek to jest coś najlepszego na świecie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak