Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 190 gramów
maślanka 260 gramów
mąka pszenna 550 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 17 gramów
cukier 15 gramów
woda letnia 70 gramów
mąka żytnia 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką

Kroki postępowania

1

Mąkę żytnią żurkową oraz pszenną przesiej do dużej miski, dodaj sól i cukier. W międzyczasie podgrzej wodę i maślankę tak, aby były letnie. Do mąki dodaj zakwas, potem wodę i maślankę. Wyrabiaj przez minimum 10 minut, aby z mąki pszennej uwolnił się gluten. Jeśli ciasto jest zbyt zwarte można stopniowo dolewać więcej wody - wszystko zależy od chłonności mąki pszennej.

Ciasto nie będzie odchodziło od ręki, ponieważ mąka zawarta w zakwasie żytnim jest bardzo klejąca.

Krok 1 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto
2

Po wyrobieniu ciasta, należy pozwolić mu przez pół godziny "odpocząć". Po tym czasie włóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do max. 50 stopni na przynajmniej 2 godziny, aby wyrosło podwajając swoją objętość. Temperaturę w piekarniku na poziomie optymalnych 30 stopni powinna utrzymać świecąca się żarówka.

Krok 2 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto
3
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, natnij je i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. W piekarniku należy zrobić parę (skrapiając ścianki wodą lub pryskając zraszaszem do kwiatków). Po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez godzinę. (jeśli zdecydujesz się zmniejszyć ilość składników, to mniejszy bochenek będzie się trochę krócej piekł).
Krok 3 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto
4

Dobrze upieczony bochenek wydaje głuchy odgłos przy stukaniu w jego spód. Jeśli nie uzyskamy takiego dźwięku, to należy włożyć wyjęty z formy chlebek do piekarnika na około 10 minut i piec go od spodu.

Krok 4 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto
5
Chleb z tego przepisu jest bardzo puszysty i jednocześnie wilgotny. Nie kruszy się nawet krojony na ciepło i ma wspaniałą chrupiącą skórkę.
Krok 5 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 08.11.2012 12:23
Nie ma to jak domowy chlebek :)
iziona 11.10.2012 14:03
Nie umiem upiec dobrego chleba na zakwasie, ale ten wygląda pysznie
jasiek 11.10.2012 11:25
prawdziwy
Poison1988 11.10.2012 11:05
Mmmm... domowy chlebuś - pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak