Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką
Kroki postępowania
Mąkę żytnią żurkową oraz pszenną przesiej do dużej miski, dodaj sól i cukier. W międzyczasie podgrzej wodę i maślankę tak, aby były letnie. Do mąki dodaj zakwas, potem wodę i maślankę. Wyrabiaj przez minimum 10 minut, aby z mąki pszennej uwolnił się gluten. Jeśli ciasto jest zbyt zwarte można stopniowo dolewać więcej wody - wszystko zależy od chłonności mąki pszennej.
Ciasto nie będzie odchodziło od ręki, ponieważ mąka zawarta w zakwasie żytnim jest bardzo klejąca.
Po wyrobieniu ciasta, należy pozwolić mu przez pół godziny "odpocząć". Po tym czasie włóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do max. 50 stopni na przynajmniej 2 godziny, aby wyrosło podwajając swoją objętość. Temperaturę w piekarniku na poziomie optymalnych 30 stopni powinna utrzymać świecąca się żarówka.
Dobrze upieczony bochenek wydaje głuchy odgłos przy stukaniu w jego spód. Jeśli nie uzyskamy takiego dźwięku, to należy włożyć wyjęty z formy chlebek do piekarnika na około 10 minut i piec go od spodu.