Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany na ciemnym piwie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo ciemne 350-450 ml
mąka pszenna 450 g
mąka gryczana 75 g
otręby żytnie 75 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na ciemnym piwie

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki chleba.
Krok 1 - Chleb mieszany na ciemnym piwie foto
2
Wlać ciemne piwo.
Krok 2 - Chleb mieszany na ciemnym piwie foto
3
Szybko wymieszać łyżką do połączenia składników w ciasto - jeśli jest zbyt suche, dolać więcej piwa.
Krok 3 - Chleb mieszany na ciemnym piwie foto
4
Miskę nakryć i pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 6-8 godzin, aby wyrosło.
W razie konieczności może pozostać nawet na 12 godzin - w zależności od temperatury otoczenia.
Krok 4 - Chleb mieszany na ciemnym piwie foto
5
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki - ja przełożyłam o silikonowej, więc jej niczym nie smaruję, ale blaszkę tradycyjną trzeba natłuścić i posypać mąką.
Krok 5 - Chleb mieszany na ciemnym piwie foto
6
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50*C, nastawić termostat na 200*C i piec 55-60 minut.
Wyciągnąć na kratkę i wystudzić.
Krok 6 - Chleb mieszany na ciemnym piwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.12.2012 11:37
Czuć jakby posmak drożdżowy, chociaż samych drożdży dodałam ociupinkę - więc pewnie to posmak piwa. Kolor też ciemny, zapewne od piwa.
Juleczka20 12.12.2012 11:09
super pomysł,czuć to piwo w tym chlebie?
Paolcia 12.12.2012 11:04
ooooo uwielbiam chleb własnej roboty :)
Konczi 12.12.2012 11:03
rany julek musi być pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak