Chleb kukurydziany na "poolish"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zaczyn poolish:

  • woda

    125 g
  • * CIASTO WŁAŚCIWE:

  • Zaczyn:

    250 g
  • mąka kukurydziana

    125 g
  • woda

    190 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    1,5 łyżki
  • drożdże suche

    1/4 łyżeczki
  • drożdże suche

    1 płaska łyżeczka
  • mąka chlebowa

    125 pszenna
  • mąka chlebowa

    250 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn:
Drożdże wymieszać z wodą, dodać mąkę. Składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:
Mąkę kukurydzianą połączyć z wodą i drożdżami, odstawić na 15 minut, by mąka spęczniała. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Po 45 minutach, ciasto wyjąć, lekko odgazować, uformować kulę i odłożyć do wyrastania.
Następnie ponownie wyciągnąć, lekko odgazować i dać mu odpocząć ok 10-20 minut. Uformować bochenek, mocno naciągając ciasto i ułożyć w koszyku do wyrastania na kolejne 1,5 godziny, powinien w tym czasie podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, bochenek ostrożnie przełożyć na gorącą blachę lub kamień, naciąć i włożyć do pieca. Na dnie piekarnika ustawić naczynie i wlać do niego szklankę wrzątku. Piec ok. 40 minut. Kiedy bochenek zacznie się rumienić uchylić na moment drzwiczki piekarnika by wypuścić nadmiar pary.
Gotowy chleb opukany od spodu wyda głuchy dźwięk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 05.01.2015 10:29
Chętnie bym spróbowała.
IwonaDD 27.01.2014 14:31
wspaniały chlebek
mysza75 10.12.2013 19:14
piękny chlebek
Alex_M 10.12.2013 12:55
świetny chlebek
Luka Li 09.12.2013 11:02
Piekłam taki i jest naprawdę smaczny
Olga_SK 09.12.2013 09:30
Piękny chlebek :)
Romanowka 09.12.2013 09:12
Dziś nastawię zaczyn, jutro upiekę, wygląda super!
Edith85 09.12.2013 08:42
wygląda smakowicie
Aga-25 09.12.2013 08:23
dobry smakk
Paolcia 09.12.2013 08:23
mmmmmm palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat