Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb kukurydziany na "poolish"

4.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Co to jest poolish? To luźny zaczyn drożdżowy na którym można przygotować ciasto do wypieku pieczywa. To jest przepis na chleb kukurydziany z dodatkiem mąki chlebowej na zaczynie poolish.

Składniki:

Zaczyn: 250 g
mąka kukurydziana 125 gramów
woda 190 gramów
sól 1 łyżeczka
olej 1,5 łyżki
drożdże suche 1 łyżeczka
mąka chlebowa 250 gramów

Zaczyn:

drożdże 1/4 łyżeczki
mąka chlebowa 125 gramów
woda 125 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb kukurydziany na "poolish"

Chleb kukurydziany z dodatkiem mąki pszennej na zaczynie poolish. Zobacz, jak zrobić pyszny domowy chleb. Ten przepis wymaga nieco doświadczenia i czasu, ale spróbuj zmierzyć się z tym wypiekiem :)

Przygotować zaczyn:
Drożdże (1/4 łyżeczki) wymieszać z wodą (125g), dodać mąkę pszenną. Składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:
1. Mąkę kukurydzianą połączyć z wodą i drożdżami, odstawić na 15 minut, by mąka spęczniała. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Po 45 minutach, ciasto wyjąć, lekko odgazować, uformować kulę i odłożyć do wyrastania.

2. Następnie ponownie wyciągnąć, lekko odgazować i dać mu odpocząć ok. 10-20 minut. Uformować bochenek, mocno naciągając ciasto i ułożyć w koszyku do wyrastania na kolejne 1,5 godziny, powinien w tym czasie podwoić objętość.

3. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, bochenek ostrożnie przełożyć na gorącą blachę lub kamień, naciąć i włożyć do pieca. Na dnie piekarnika ustawić naczynie i wlać do niego szklankę wrzątku. Piec ok. 40 minut.

4. Kiedy bochenek zacznie się rumienić uchylić na moment drzwiczki piekarnika, by wypuścić nadmiar pary.
Gotowy chleb opukany od spodu wyda głuchy dźwięk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.01.2015 10:29
Chętnie bym spróbowała.
IwonaDD 27.01.2014 14:31
wspaniały chlebek
mysza75 10.12.2013 19:14
piękny chlebek
Alex_M 10.12.2013 12:55
świetny chlebek
Luka Li 09.12.2013 11:02
Piekłam taki i jest naprawdę smaczny
Olga_SK 09.12.2013 09:30
Piękny chlebek :)
Romanowka 09.12.2013 09:12
Dziś nastawię zaczyn, jutro upiekę, wygląda super!
Edith85 09.12.2013 08:42
wygląda smakowicie
Aga-25 09.12.2013 08:23
dobry smakk
Paolcia 09.12.2013 08:23
mmmmmm palce lizać
Agnieszka-87-25 09.12.2013 08:02
mniam pyszny
msmors 09.12.2013 07:50
ciekawy przepis
fotoviderek 09.12.2013 07:21
Super chlebek :)
Bernadeta1 09.12.2013 00:36
taki chlebek z masełkiem, pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak