Chleb Kukurydziano-ryżowy bezglutenowy z ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ryżowa

    200 gram
  • mąka kukurydziana

    100 gram
  • skrobia kukurydziana

    50 gram
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • nasiona sezamu

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    1 płaska łyżeczka
  • drożdże świeże

    17-18 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    1/4 łyżeczki
  • woda ciepła

    400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

WYKONANIE:

Najpierw ważę i przesiewam mąkę, dosypuję sól i siemię lniane, słonecznik, sezam (trochę zostawiam do posypania chleba) i mieszam drewnianą łyżką. Wtedy robię zaczyn. Drożdże rozcieram z cukrem, dosypuję 2 łyżki mąki z tej przygotowanej, mieszam dolewam trochę ciepłej wody rozrabiam, przykrywam ściereczką i stawiam w ciepłe miejsce na 10 minut ( w ten sposób sprawdzam czy drożdże pracują). Jak używam suszonych drożdży to robienie zaczynu pomijam. Teraz smaruję masłem keksówkę i wysypuję mąką kukurydzianą. Odmierzam ciepłą wodę, dodaję stopniowo wodę i trochę jej zostawiam na koniec, dokładam olej i jajko, mieszam na koniec sprawdzam czy nie jest za gęste ciasto a jak tak to dolewam resztę wody. Wyrabiam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (maksymalnie 60 minut). Teraz włączam piekarnik na 180-200 C (dlatego aby kamień na którym piekę się dobrze nagrzał). Jak podwoi swoją objętość to ciasto mieszam i przekładam do wysmarowanej keksówki, wyrównuję zwilżonymi w wodzie pędzlem. Przykrywam papierowym ręcznikiem kuchennym i odstawiam aż wyrośnie (około 30 minut). Posypuję sezamem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na kamień. Piekę 20 minut w temperaturze 200 C, a po tym czasie zmniejszam na 180 c i piekę 20 – 25 minut, wtedy przekładam chleb na drewnianą deskę do krojenia odwracając keksówkę, zdejmuję blachę i przesuwam delikatnie z deski na kamień i jeszcze dopiekam 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągam chleb na deskę odwracam wierzchem do góry. Spryskuję zimną wodą wierzch chleba to skórka będzie krucha i chrupiąca. Przekładam na kratkę do studzenia. Kroję dopiero po całkowitym wystygnięciu.

SMACZNEGO!
Milka100
Można też dodać pestki dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Indianerka100 15.11.2015 21:26
Ale cudowny chlebek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat