Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb kiszonymi ogórkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1 łyżka
Koperek suszony Prymat 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki
drożdże świeże 3 dag
woda 1 (z kiszonych ogórków)
mąka chlebowa 3 żytnia

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb kiszonymi ogórkami

Ogórka obieramy i kroimy w małą kostkę. Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków. Wsypujemy mąkę, sól, koperek i ogórka. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. w razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Na bochenku robimy kilka płytkich ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą. Pieczemy ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak