Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb jogurtowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt naturalny 300 ml
drożdże świeże 30 g
miód spadziowy 1 łyżka
mąka pszenna 2,5 szkl (typ 750)
mąka razowa 1/2 szkl (pszenna)
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb jogurtowy

Jogurt podgrzałem, aby był letni. Wymieszałem go dokładnie z drożdżami, miodem i solą, wlałem do mąki, wymieszałem, zagniotłem przez 10 minut. Przykryłem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniotłem, dosypując tymianek.

Na blasze położyłem papier di pieczenia, oprószyłem mąką, położyłem ciasto uformowane na bochenek. Oprószyłem mąką, pozostawiłem pod przykryciem na kolejna godzinę. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, spryskałem obficie wodą, do zaparowanego piekarnika wstawiłem blachę z ciastem. Przed wstawieniem zrobiłem nacięcia nożem. Piekłem ok. 45 minut, pod koniec ponownie zaparowałem piekarnik.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 05.10.2016 00:53
Bardzo fajny przepis na chleb.
ania2610 13.09.2016 16:35
wspaniały z cudowną skórką :)
justynkag 13.09.2016 09:07
Cudowny, piękny chlebek
Mama niejadka 13.09.2016 08:52
Pyszny, domowy chlebek :)
Babeczka35 13.09.2016 07:43
Pysznie wygląda ten chleb. Poproszę kromeczkę.:)
trufelek 13.09.2016 06:22
pięknie wygląda!!!! :)
norweska20 12.09.2016 23:48
apetyczny wypiek
Iwusia 12.09.2016 23:02
fantastyczny chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak