Chleb jaglany na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    150 g
  • woda

    300 g
  • oliwa

    1 lyzka
  • mąka

    100g jaglana
  • kasza jaglana

    100g ugotowanej
  • mąka pszenna typ 650

    420 g
  • sól

    1,5 lyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb jaglany na zakwasie foto

Do miski wlać zakwas i wodę, dodać oliwę i zamieszać.
Krok 2 - Chleb jaglany na zakwasie foto
Wsypać ugotowaną kaszę jaglaną (może być jeszcze ciepła/letnia), dodać mąkę jaglaną. Zamieszać.
Krok 3 - Chleb jaglany na zakwasie foto

Następnie wsypać mąkę i sól,
Krok 4 - Chleb jaglany na zakwasie foto
zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 4 godziny.
Krok 5 - Chleb jaglany na zakwasie foto

Gdy ciasto urośnie, odgazować, przełożyć do formy o wymiarach 10x30cm, posypać wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto można naciąć, wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 30.09.2014 14:45
Ciekawy przepis.
Seba 26.09.2014 18:17
Pyszny, domowy chlebek
sylwia_mc1 26.09.2014 18:16
super chlebuś
anemon 26.09.2014 18:12
Ale piękny chleb Ci się upiekł.
Aleksandra/Olcia 26.09.2014 17:40
super chlebuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat