Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb gryczany na zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
mąka gryczana 250 gram
zakwas do chleba 0,5 szklanki
otręby gryczane 0,5 szklanki
siemię lniane 0,5 szklanki
woda letnia 300 ml.
sól 1 łyżka
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb gryczany na zakwasie

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy otręby owsiane, siemię lniane, sól, miód, zakwas i wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżką, odstawiamy pod przykryciem na dwie godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Po upieczeniu przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 26.01.2017 16:49
Smaczny chlebek;))
Babeczka35 26.01.2017 07:27
Domowy najlepszy.
Franciszek 26.01.2017 00:36
super chleb
Iwusia 25.01.2017 21:37
smakowicie sie zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak