Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb gryczany na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 3 łyżki
mąka gryczana 1,5 szklanki
woda 0,75 szklanki

reszta składników

mąka gryczana 1 szklanka
kasza jaglana 0,5 szklanki (zmielonej na mąkę)
woda 1,5 szklanki
siemię lniane 2 łyżki milone odtłuszczone
babka płesznik 2 łyżki
zioła 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 garść lub więcej
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: chleb gryczany na zakwasie

Kroki postępowania

1
Wieczorem wymieszać w szklanym naczyniu składniki na zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Z tego odłożyłam łyżkę na rozpoczęcie następnego zakwasu gryczanego.

*** mąka gryczana od Melvit
Krok 1 - chleb gryczany na zakwasie  foto
2
Do zaczynu dolać szklankę wody, wymieszać. Dodać mielony, odtłuszczony len (taki z apteki), babkę płesznik, ulubione zioła (u mnie nasiona kolendry i rozmaryn zmielone w elektr. młynku do kawy), sól dobrej jakości orz miód lub melasę. Wymieszać tak aby nie było grudek.

*** len i płesznik są zamiast jakiejś skrobi
Krok 2 - chleb gryczany na zakwasie  foto
3
Dolać jeszcze pół szklanki wody i tyle samo mąki jaglanej, oraz nasiona słonecznika. Wymieszać.

*** zwykłą kaszę jaglaną zmieliłam w elektr. młynku do kawy na mąkę
Krok 3 - chleb gryczany na zakwasie  foto
4
Ciasto odstawić na 30 minut aby zgęstniało, len i płesznik puszczą śluz.
Masę przełożyć do średniej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem do 3/5 wysokości, można też jak zostanie upiec kila bułek w foremkach do muffin (u mnie na ostatnim zdjęciu). Wierzch można posypać mąką gryczaną.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia na godzinę.
Temperaturę ustawić na 180 stopni i piec chleb około 1 godzinę, a muffiny około 40 minut (do suchego patyczka).
Chleb wyjąć z formy po 15 minutach, najpierw nożem odkroić od ścianek, a potem lekko podważając oderwać od dna, ale nic na siłę, delikatnie.. Studzić na lnianej ściereczce lub metalowych raszkach.

Smacznego.
Krok 4 - chleb gryczany na zakwasie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.09.2015 10:35
Jaki smaczny chlebek !!!
romanrafal
romanrafal 13.03.2015 19:55
świetny chlebek
Alex_M 05.03.2015 21:35
cudny chlebek :)
misia53 28.02.2015 22:27
chlebuś jak marzenie ,ciekawa jestem smaku
Edith85 28.02.2015 20:17
wygląda bardzo smacznie
Wiktoria29 28.02.2015 19:44
fajny przepis
Skotka 28.02.2015 19:36
Jest śliczny i musi być pyszny z ziołami:) Ja dzisiaj piekłam gryczany ale na drożdżach
gibli 28.02.2015 19:26
domowy najlepszy, smakowicie wygląda:)
agnieszka214 28.02.2015 18:39
naprawde apetycznie wyglada
RenataZ-et 28.02.2015 17:46
perfekcyjny domowy chlebuś
Justi2401 28.02.2015 17:37
Piękny, domowy chlebek. Musi bardzo ładnie pachnieć ;)
Pietruszka 28.02.2015 17:16
fajnie wygląda
jasiek 28.02.2015 16:53
nie ma jak domowy
Renata9 28.02.2015 16:42
Pyszny, domowy chlebuś
Janina 28.02.2015 16:30
Smaczny, zdrowy chlebek;)
Mietek z20 28.02.2015 16:05
Nie ma jak domowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak