chleb gryczany na zakwasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn

  • zakwas żytni

    3 łyżki
  • mąka gryczana

    1,5 szklanki
  • woda

    0,75 szklanki

reszta składników

  • mąka gryczana

    1 szklanka
  • kasza jaglana

    0,5 szklanki (zmielonej na mąkę)
  • woda

    1,5 szklanki
  • siemię lniane

    2 łyżki milone odtłuszczone
  • babka płesznik

    2 łyżki
  • zioła

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    1 garść lub więcej
  • sól

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżka
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chleb gryczany na zakwasie  foto
Wieczorem wymieszać w szklanym naczyniu składniki na zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Z tego odłożyłam łyżkę na rozpoczęcie następnego zakwasu gryczanego.

*** mąka gryczana od Melvit
Krok 2 - chleb gryczany na zakwasie  foto
Do zaczynu dolać szklankę wody, wymieszać. Dodać mielony, odtłuszczony len (taki z apteki), babkę płesznik, ulubione zioła (u mnie nasiona kolendry i rozmaryn zmielone w elektr. młynku do kawy), sól dobrej jakości orz miód lub melasę. Wymieszać tak aby nie było grudek.

*** len i płesznik są zamiast jakiejś skrobi
Krok 3 - chleb gryczany na zakwasie  foto
Dolać jeszcze pół szklanki wody i tyle samo mąki jaglanej, oraz nasiona słonecznika. Wymieszać.

*** zwykłą kaszę jaglaną zmieliłam w elektr. młynku do kawy na mąkę
Krok 4 - chleb gryczany na zakwasie  foto
Ciasto odstawić na 30 minut aby zgęstniało, len i płesznik puszczą śluz.
Masę przełożyć do średniej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem do 3/5 wysokości, można też jak zostanie upiec kila bułek w foremkach do muffin (u mnie na ostatnim zdjęciu). Wierzch można posypać mąką gryczaną.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia na godzinę.
Temperaturę ustawić na 180 stopni i piec chleb około 1 godzinę, a muffiny około 40 minut (do suchego patyczka).
Chleb wyjąć z formy po 15 minutach, najpierw nożem odkroić od ścianek, a potem lekko podważając oderwać od dna, ale nic na siłę, delikatnie.. Studzić na lnianej ściereczce lub metalowych raszkach.

Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 30.09.2015 10:35
Jaki smaczny chlebek !!!
romanrafal 13.03.2015 19:55
świetny chlebek
Alex_M 05.03.2015 21:35
cudny chlebek :)
misia53 28.02.2015 22:27
chlebuś jak marzenie ,ciekawa jestem smaku
Edith85 28.02.2015 20:17
wygląda bardzo smacznie
Wiktoria29 28.02.2015 19:44
fajny przepis
Skotka 28.02.2015 19:36
Jest śliczny i musi być pyszny z ziołami:) Ja dzisiaj piekłam gryczany ale na drożdżach
gibli 28.02.2015 19:26
domowy najlepszy, smakowicie wygląda:)
agnieszka214 28.02.2015 18:39
naprawde apetycznie wyglada
RenataZ-et 28.02.2015 17:46
perfekcyjny domowy chlebuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat