Chleb gryczany bez mąki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana niepalona

    0,5 kilograma
  • woda

    3 szklanki
  • ziarna sezamu

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • sól

    1 płaska łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną wsypujemy do miski, zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy na wierzchu jest woda, jeśli nie ma to dolewamy niewielka ilość tak żeby niewielka warstwa przykrywała kaszę, odstawiamy ponownie na 24 godziny. Nadmiar wody zlewamy, kaszę miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i pozostawiamy na metalowej kratce do ostudzenia.
bogusia 82
Prosty do przygotowania chleb z kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika i czarnego sezamu, nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Jest bardzo smaczny, najlepiej smakuje z samym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 14.01.2017 09:21
fajny przepis
Wiktoria29 12.01.2017 12:38
ciekawy przepis
Patrycja33 12.01.2017 10:27
zdrowy chlebek :)
Krystyna32 12.01.2017 09:52
smaczny chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat