Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb gryczany bez mąki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana niepalona 0,5 kilograma
woda 3 szklanki
ziarna sezamu 2 łyżki
słonecznik łuskany 2 łyżki
sól 1 płaska łyżka

Porada

Prosty do przygotowania chleb z kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika i czarnego sezamu, nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Jest bardzo smaczny, najlepiej smakuje z samym masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb gryczany bez mąki

Kaszę gryczaną wsypujemy do miski, zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy na wierzchu jest woda, jeśli nie ma to dolewamy niewielka ilość tak żeby niewielka warstwa przykrywała kaszę, odstawiamy ponownie na 24 godziny. Nadmiar wody zlewamy, kaszę miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i pozostawiamy na metalowej kratce do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 14.01.2017 09:21
fajny przepis
Wiktoria29 12.01.2017 12:38
ciekawy przepis
Patrycja33 12.01.2017 10:27
zdrowy chlebek :)
Krystyna32 12.01.2017 09:52
smaczny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak