Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb gryczany

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 400 g
mąka żytnia pełnoziarnista 100 g
mąka pszenna typ 650 100 g
płatki owsiane 100 g
drożdże świeże 50 g
woda letnia 2 szkl
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżka
siemię lniane 2 łyżki
słonecznik łuskany 3-4 łyżki
pestki dyni 3-4 łyżki

Porada

Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować wodą. Chleb ma bardzo dużo błonnika, gryką nie pachnie, ale jest dość ciężki.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb gryczany

Wszystkie składniki oprócz ziaren umieścić w misce i wyrobić luźne ciasto. Na końcu wsypać ziarna, wymieszać i przełożyć do blaszki 25x12. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok 1 godziny w 185* C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 08.01.2017 11:02
takie jeszcze nie piekłam
Urszula Świeca 07.01.2017 18:32
Chlebek pyszny.))
bietka 06.01.2017 21:00
Smaczny chlebek:)
Renata9 06.01.2017 20:56
Bardzo smaczny chlebuś
ania2610 06.01.2017 20:25
pyszny, domowy chlebek - tylko masełko i nic więcej nie trzeba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak