Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb gryczany

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 500 gram
mąka pszenna 200 gram
drożdże 100 gram
woda 3,5 szklanki
sól 2 łyżki
pestki dyni 100 gram
płatki owsiane 100 gram
słonecznik łuskany 100 gram
kminek 2 łyżeczki
cukier kryształ 2 łyżeczki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb gryczany

przepis na 2 bochenki chleba

* ciepłą ale nie gorącą wodę mieszamy razem z paczuszką drożdży oraz cukrem, następnie dodajemy mąki z solą i wszystko razem wyrabiamy ok. 10 min. (ciasto klei się do rąk)

* pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy do uzyskania zwartej masy

* ciasto dzielimy na pół i wkładamy je do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek, wierzch posypujemy suszoną żurawiną (lekko wduszamy je w ciasto) oraz odrobiną pestek i płatków

* odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min.

* chlebki pieczemy w temp. 185 stopni ok. 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.07.2014 09:05
pyszny chlebek
Magula 07.04.2013 09:22
fajnie wygklada ten chlebejk
jerzy3 07.04.2013 00:55
jutro po pracy spóbuje go zrobić
babajaga1969 06.04.2013 21:57
taki chlebek jest pyszny
Marta11 06.04.2013 21:45
zamiast maki gryczanej moze byc razowa?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak