Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb grahamek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mąka grahamkowa 1 kg
mąka żytnia 0,5 kg
mąka chlebowa 0,5 kg
woda letnia 4 szklanki
sól 2 łyżki
olej 3 łyżki
drożdże 15 dkg
cukier łyżki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb grahamek

Drożdże rozrobić z cukrem. Do letniej wody dać mąkę żytnią i drożdże, zrobić zaczyn gęstości śmietany, rozmieszać, zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia dwa razy, wymieszać. Dać resztę składników i wyrabiać dość długo aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce-trzy razy. Następnie przygotować trzy wąskie blachy, wysmarować smalcem albo olejem, wyłożyć ciasto w miarę jednakowe porcje, wyrównać mokrą ręką, uformować wierzch ciasta i znowu zostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać piec do temperatury 240 stopni. Jak ciasto urośnie do wysokości brzegów blachy, delikatnie wstawić do piekarnika. Piec około 1 godz 15 minut.Po wyjęciu obmyć chlebek wodą. Smacznego;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 12.05.2014 09:32
pyszny chlebek :) najlepszy domowy
Kejti 08.03.2014 14:04
Domowy najlepszy :-)
Agnieszka-87-25 28.02.2014 13:35
takie chlebki uwielbiam
mirosława4 19.02.2014 18:50
domowy najlepszy !
mysza75 11.02.2014 11:40
pyszny chlebek
gosia56 09.02.2014 11:31
pyszny chlebuś
Dorian 09.02.2014 11:04
pieknie wyrosl
Janina 05.02.2014 16:11
Mąka żytnia typ 2000
Alex_M 05.02.2014 10:30
ładny chlebek, jaki typ mąki żytniej użyłaś? :)
Bernadeta1 05.02.2014 00:40
taki chlebek z masełkiem na śniadanie, pyszności
adelajda 04.02.2014 12:42
super !!! lubię taki chlebek :)
Mysiunia 02.02.2014 18:27
pięknie wyrośnięty chlebek - super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak