Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb graham

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 2 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 1/2 szkl
mleko 2 szkl
sól 1 łyżeczka
olej 1/2 szkl
drożdże świeże 4 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb graham

Do miski wkruszyć drożdże, zalać 1 szklanką ciepłego mleka, wymieszać. Opruszyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło. Gdy na rozczynie pojawią się bruzdy, dodać pozostałe letnie mleko , obie mąki , olej ,sól. Wyrabiać ciasto mikserem. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką razową. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika, Piec około 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 28.05.2017 18:31
Dzięki za mile komentarze.))
IZABELA29 04.05.2017 13:34
Uwielbiam :D
agi0911 03.05.2017 21:39
mąka razowa ma być pszenna czy żytnia?
Habibi 03.05.2017 18:34
Lubię domowy chlebek :)
KORAL 03.05.2017 16:24
Ładnie wyszedł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak