Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb góralski cebulowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

aktywnego zakwasu 20 dag
wody 300 ml
ziaren słonecznika 1/3 szklanki
ziaren lnu 1/3 szklanki
otrąb pszennych 1/3 szklanki
duże cebule 2 sztuki
zielonego szczypioru 1 pęczek
masła 1 łyżeczka
soli 1 łyżeczka
mieszanka do wypieku chleba 50 Chleb polski

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb góralski cebulowy

Mąkę wymieszać z ziarnami, otrębami i solą, następnie dodać zakwas, wodę i masło i wyrobić ciasto o lepkiej konsystencji .Na końcu dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany szczypior.Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-4 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut. W trakcie pieczenia po ok. 30 minutach pędzelkiem maczanym w wodzie smarować wierzch chleba (3-4 razy). Po upieczeniu chleb wyjąć z formy na kratkę wyłożoną lnianą ścierką i pozostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolita 29.07.2011 10:15
mniam mniam
monika154 03.04.2011 09:37
smaczne
dorotka0000025 16.02.2011 12:22
najlepszy swo chlebek bez konserwantow
accee 08.02.2011 23:56
Mniam
Smakosz6 13.01.2011 09:20
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak