Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb Froda

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka chlebowa 1/2 szklanki
płatki owsiane 1,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
maślanka 1,3 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
len mielony 1 łyżka
słonecznik łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Froda

- Formę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy delikatnie wodą. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy płatki, sól, len, sodę oraz maślankę i całość wyrabiamy ręcznie. Ciasto może się trochę kleić, wówczas obsypujemy mąką tylko dłonie
- Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Wierzch obsypujemy słonecznikiem, len mielony, lub inne ziarna
- Pieczemy około 50 minut (temperatura 180 stopni), wkładając co jakiś czas patyk dla kontroli czy w środku ciasto nie jest jeszcze mokre
- Ciepły świeżutki chlebek jest gotowy
Zaproponowałam taką wersje chleba, ponieważ jest ona szybka w wykonaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak