Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji

Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • puree z dyni

    1 szkl
  • woda

    125 ml
  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    20 g
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • owoce goi

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    2 łyżka

Do posypania

  • słonecznik łuskany

  • pestki dyni

  • sezam

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji foto
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę.
Krok 2 - Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji foto
Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.
Krok 3 - Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji foto
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami.
Krok 4 - Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji foto
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika-twin

30.10.2016 10:31
Nie dosc ze zdrowy to pewnie pyszny chlebek.

norweska20

28.10.2016 00:35
apetyczne pieczywo

foczka-ks

19.03.2015 21:09
świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat