Chleb dyniowy na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    1 kg
  • mąka pełnoziarnista

    2 szklanki żytnia
  • dynia

    1 kg
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • sól

    1 łyżka
  • zakwas do chleba

    1 szklanka
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb dyniowy na zakwasie  foto

Dynie kroję na małe kawałki i gotuje w małych ilościach wody, nie więcej jak pól szklanki wody ponieważ dynia puści sok.
Krok 2 - Chleb dyniowy na zakwasie  foto
Ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia miksuje blenderem, to samo robię z dynią.
Krok 3 - Chleb dyniowy na zakwasie  foto
zakwas na chleb dwustopniowy
Krok 4 - Chleb dyniowy na zakwasie  foto
Mąkę pełnoziarnistą razem ze słonecznikiem i nasionami lnu sparzam szklanką gotującej wody, mieszam dokładnie i odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia.
Krok 5 - Chleb dyniowy na zakwasie  foto
Do miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję mąkę pełnoziarnistą zaparzoną, zakwas. Z zakwasu odkładam łyżkę do następnego pieczenia. Dodaję ziemniaki zmiksowane, dynię, sól, miód. Całość wyrabiam ręką. W trakcie wyrabiania jak ciasto jest za rzadkie podsypuje mąką, jak za geste dolewam wody. Z proporcji wychodzą dwa bochenki chleba.
Krok 6 - Chleb dyniowy na zakwasie  foto
Odstawiam na trzy godziny do wyrośnięcia, i zagniatam ponownie trzy razy w od stepach co 30 minut. Ciasto rozciągam i formuję bochenki.. Wykładam do koszyczków wyłożonych ściereczką i posypanych mąką. Przykrywam folią i odstawiam do wyrośnięcia na noc w lodówce, albo na trzy godziny w kuchni. Po wyjęciu z koszyczka, odwracam ciasto na deskę wysypaną mąką i nacinam. Chleb wykładam na kamień do pizzy który wcześniej został nagrzany 30 minut Wstawiam także garnek z wodą żeby piekarnik się naparował. Po nagrzaniu wyjmuje garnek z wodą. Chleb piekę 10 minut temp 230 minut , po tym czasie zmniejszam na 180 stopni i piekę 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wykładam chleb na kratkę, spryskuję go wodą i nakrywam ściereczką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 13.10.2015 17:16
idealny :)
wyattearp 04.12.2014 13:19
uwielbiam takich chlebek
Barbara13 02.12.2014 22:37
jaki wspaniały chlebek
Renata9 02.12.2014 15:05
ten chlebek to po prostu pychotka :-)
Agnieszka-87-25 02.12.2014 14:39
ładny i pyszny na pewno
Alex_M 02.12.2014 14:11
przepiękny! i na pewno bardzo smaczny :)
IwonaDD 02.12.2014 13:52
piękny chlebek
pestka 02.12.2014 13:20
domowy chlebek- najsmaczniejszy
gosia56 02.12.2014 12:57
na pewno pyszny chlebek;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat