Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb duży pszenny z mąki 750

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 750 1000 gram
woda 600 ml
drożdże suche 8 g
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Porada

Chleb można przed włożeniem do piekarnika zwilżyć wodą za pomocą pędzelka i posypać makiem

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb duży pszenny z mąki 750

Do wysokiej miski przesiać 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750, aby ciasto było ładnie puszyste. Następnie dodać resztę składników: drożdże, 2 łyżeczki czubate cukru i 2 łyżeczki czubate soli. zalać 600ml wody przegotowanej wystudzonej- nie bezpośrednio z kranu. i wymieszać. Ciasto ugniatać ok. 15-20 min. aż będzie sprężyste i nie będzie przyklejało się do dłoni. Przykryć miskę zwilżoną szmatką i odstawić na godzinę.

Po tym czasie uderzyć w ciasto ok. 5-8 razy aby się odgazowało i uformować 1 duży bochenek lub dwa małe. Uformowany bochenek wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia, lub do foremki wysmarowanej olejem, znów przykryć szmatką i odczekać kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika ciasto naciąć ostrym nożem według uznania i oprószyć delikatnie mąką. Piec w 230 stopniach ok. 40 minut aż do zrumienienia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

CAROLL1989 05.09.2014 11:16
chlebek wystarcza na kilka dni i jest cały czas świeży

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak