Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb drożdżowy z piwem i serwatką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 20 g
cukier 1 lyzeczka
serwatka 270 g
piwo porter 100 g
mąka pszenna typ 650 400 g
mąka pszenna typ 2000 400 g
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb drożdżowy z piwem i serwatką

Kroki postępowania

1

W ciepłej serwatce rozpuścić drożdże i cukier. dodać piwo w temperaturze pokojowej, wymieszać.
Krok 1 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto
2

Dodać obie mąki pszenne i sól, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 90 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto
3

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek
Krok 3 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto
4
i ułożyć w formie. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto
5

Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 minut. Wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 23.05.2016 21:28
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak