Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb drożdżowy z kminkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

woda ciepła 360 ml
mąka pszenna 650 dag
oliwa 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
kminek Prymat 2 łyżeczki
drożdże 30 dag

do posmarowania

białko

do posypania

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb drożdżowy z kminkiem

Kroki postępowania

1
Z drożdży i cukru robimy zaczyn. Do mąki, wody i reszty składników dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy i przykrywamy lnianą ściereczką.
Krok 1 - Chleb drożdżowy z kminkiem foto
2
Chleb smarujemy rozmąconym białkiem. Wierzch posypujemy kminkiem i solą. Chleb pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Chleb drożdżowy z kminkiem foto
3
Studzimy na kracie kuchennej
Krok 3 - Chleb drożdżowy z kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak