Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb drożdżowy z czarnuszką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 50 dag
woda ciepła 250 ml
drożdże świeże 2 dag
masło miękkie 2 łyżki
jajko 1 szt
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mleko 3,2% 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb drożdżowy z czarnuszką

Drożdże w misce rozkruszyć, wymieszać z cukrem, wodą oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min.

W drugiej misce pozostałą przesianą mąkę wymieszać z solą, masłem i rozczynem. Ciasto wyrabiać ok. 15 min. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Z ciasta uformować bochenek. Ja swój piekłam w silikonowej prostokątnej foremce, jednakże można też umieścić go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić w ciepłym miejscu ma ok. 30 min aby wyrósł.

Jajko rozmącić z mlekiem, posmarować nim bochenek i posypać czarnuszką. Można wcześniej bochenek ponacinać.
Piec ok 40-50 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C.
Wyjąć, wystudzić.
Idealny na śniadanie. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 03.01.2016 19:34
ładnie wyrósł, pyszny chlebek!
Bernadeta1 03.01.2016 19:28
super chlebek
Renata9 03.01.2016 18:08
Pyszny, domowy chlebuś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak