Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb domowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,,5 kg
woda letnia 2 l
drożdże 5 dkg
mleko 2% 1 szkl
sól
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: chleb domowy

wodę z mlekiem lekko podgrzewam i dodaje drozdze oraz 0,5 kg mąki wszystko razem mieszam i robie zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką na całą noc. Nastepnego dnia dodaje płatki orkiszowe 1 szkl i sól i mozemy dodac troszke oleju i wszytko razem wyrabiamy z mąką na jednolitą masę aż ciasto będzie odchodziło od ręki - odstawiamy aby wyrosło gdy podwoi swoja objętość wylewamy do dwóch foremek wysmarowanych smalcem (keksówki duże). Wierzch posypujemy kminkiem do smaku. Pieczemy 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 28.03.2014 22:52
a to niesamowity i chyba nie do zrealizowania przepis na 2,5 kg mąki i 2 litry wody tylko 5 dg drożdży ciekawe co to wyszło z tego przepisu??
anemon 28.03.2014 22:18
To chyba nie duże, a jakieś gigantyczne keksówki muszą być, żeby zmieściły taką ilość ciasta.
Aannkaa82 28.03.2014 19:32
NIe wiem czy to przypadek ale masz dwa identyczne przepisy :) ale domowy chlebek - super sprawa
IlonaAlbertos 28.03.2014 18:20
Taki chlebek jest najlepszy.
gusia1000 28.03.2014 17:54
Znakomitość.
Smaczna_B 28.03.2014 17:27
coś mi ten przepis nie za bardzo podchodzi ...jak można robić rozczyn z 1/2 kg mąki? po co zostawiać aż na całą noc? i z takiej ilości mąki to wyjdzie kilka chlebów w takich małych keksówkach .piekę chleb od dawna i jeszcze z takim przepisem się nie spotkałam .
fotoviderek 28.03.2014 17:16
Domowy zawsze dobry :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak