Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb domowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże 30 g
mąka pszenna 100 g
mąka żytnia 80 g
sól 2 łyżczeki
mąka pełnoziarnista 450 g
kminek do smaku
słonecznik łuskany do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chleb domowy

Najpierw zrobić zaczyn:
30 g świeżych drożdży
170 ml ciepłej wody
100 g mąki pszennej
30 g mąki żytniej

Podane składniki dokładnie wymieszać w misce. Przykryć ją dokładnie ściereczką i odstawić na 3 godz w ciepłe miejsce.

Teraz robimy ciasto właściwe - już na chleb.
cały przygotowany wcześniej zaczyn
240 ml wody
2 łyżeczki soli
450 g mąki pełnoziarnistej
50 g mąki żytniej
kminek

Do miski z zaczynem dolać wodę, wymieszać a następnie dodać resztę składników i mieszać do połączenia składników - można mikserem a można wyrobić ciasto ręką.

Wyjąć ciasto z miski naoliwionymi rękami, krótko zagnieść, rozciągnąć na kształt prostokąta a następnie zwinąć w rulon.
Zwinięte ciasto umieścić w keksówce wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 - 3 godziny.
Wyrośnięty chleb posmarować z wierzchu delikatnie olejem .

(ja dodatkowo posypałam wierzch słonecznikiem)

Pierwsze 15 minut piec w temperaturze 210 stopni, potem zmniejszyć do 190 i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb studzić na kratce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 02.11.2012 11:17
uwielbiam domowy chlebek
miroslawa 17.10.2012 04:00
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak