Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb cukiniowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 50 g
mąka pszenna 500 g
woda ciepła 0,3 szklanki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
sól do smaku 1 łyżka
śmietana 12% 250 ml
cukinia 1 sztuka
cukier kryształ 1 łyżka
olej rzepakowy 1/2 szklanki

Dodatkowo

mąka pszenna 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb cukiniowy

Kroki postępowania

1
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.
Krok 1 - Chleb cukiniowy foto
2
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
Krok 2 - Chleb cukiniowy foto
3
Do drożdży wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników.
Krok 3 - Chleb cukiniowy foto
4
Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt luźne dosypujemy jeszcze ok. 200 g mąki. Przekładamy ciasto do formy keksówki o długości 25 cm.
Krok 4 - Chleb cukiniowy foto
5
Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem wierzch posypujemy ozdobnie bazylią i oregano.
Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut.
Krok 5 - Chleb cukiniowy foto
6
Podajemy z masełkiem .
Krok 6 - Chleb cukiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 30.07.2014 22:27
to co ,że nie takie ale jakie ładne....hihihi......
ben-ka 30.07.2014 21:13
Zwolnij Iza,zwolnij.........
IZABELA29 30.07.2014 20:44
i tak bywa jak się chce coś szybko zrobić i ma 1000 myśli na minute
ben-ka 30.07.2014 20:27
hahaha i tak bywa:)
IZABELA29 30.07.2014 18:47
i siup i pomyłka nie to zdjęcie wstawiłam..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak