Chleb cukiniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • drożdże

    50 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • woda ciepła

    0,3 szklanki
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    250 ml
  • cukinia

    1 sztuka
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki

Dodatkowo

  • mąka pszenna

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb cukiniowy foto
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.
Krok 2 - Chleb cukiniowy foto
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
Krok 3 - Chleb cukiniowy foto
Do drożdży wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników.
Krok 4 - Chleb cukiniowy foto
Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt luźne dosypujemy jeszcze ok. 200 g mąki. Przekładamy ciasto do formy keksówki o długości 25 cm.
Krok 5 - Chleb cukiniowy foto
Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem wierzch posypujemy ozdobnie bazylią i oregano.
Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut.
Krok 6 - Chleb cukiniowy foto
Podajemy z masełkiem .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 30.07.2014 22:27
to co ,że nie takie ale jakie ładne....hihihi......
ben-ka 30.07.2014 21:13
Zwolnij Iza,zwolnij.........
IZABELA29 30.07.2014 20:44
i tak bywa jak się chce coś szybko zrobić i ma 1000 myśli na minute
ben-ka 30.07.2014 20:27
hahaha i tak bywa:)
IZABELA29 30.07.2014 18:47
i siup i pomyłka nie to zdjęcie wstawiłam..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat